BAŞKAN AKIN TARİHİ HAMAM RESTORASYON ÇALIŞMALARINI ÇETİN ASMA İLE İNCELEDİ

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, kent merkezinde bulunan Bartın’ın Tarihi Osmanlı Hamamı’nda başlatılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

Başkan Akın, Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü‘ne bağlı ekiplerce hamam restorasyon projesi kapsamında yürütülen çalışmaları incelerken daire müdürleri ve Araştırmacı- Yazar Çetin Asma‘da hazır bulundu.

CEMAL AKIN „TARİHİ DOKUYU ORTAYA ÇIKARIYORUZ“

Başkan Cemal Akın çalışmalarla ilgili açıklamasında Bartın’ın tarihi Osmanlı hamamını restore etmek üzere hazırladıkları proje kapsamında hamam çevresindeki duvarlara sonradan atılmış sıvaları ve duvar üzerinde sonradan oluşturulmuş çeşitli yapıları titizlikle kaldırarak tarihi dokuyu ortaya çıkardıklarını söyledi. Açıklamasında, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayladığı proje çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar esnasında Araştırmacı-Gazeteci Yazar Çetin Asma ile de tarihi dokunun belirlenmesi ve korunması konusunda istişarelerde bulunduklarını önemle vurgulayan Akın „ Bartın Belediyesi olarak projelerimizle, tarihi ve kültürel değerlerimizi ortaya çıkarıp en güzel şekilde gözler önüne sermeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Hamam Sokak’taki tarihi Osmanlı Hamam’ımızı da restore ediyoruz. 1747 yılında Bartın Voyvodası Çalıkoğlu tarafından yaptırılmış olan bu yapının duvarları harçlı moloz taştan yapılmış, iki katlı soyunma yeri ise ahşaptır. Bir büyük, üç küçük kubbeli ve ortasında küçük bir şadırvanı vardır.

BARTIN HAMAMI RESTORASYON ÇALIŞMALARI ESNASINDA DA HALKA HİZMET VERECEK

Bartın Belediyesi olarak daha önce bu tarihi yapımızı ilk yapıldığı zamanki görünümüne kavuşturmak için gerekli projeleri hazırlayıp Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayına sunmuştuk. Kurulla yaptığımız yazışmalar çerçevesinde, kurulun almış olduğu 29.05.2014 tarihli 1595 sayılı kararı ile onaylanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerimize istinaden çalışmalara başladık.  Restorasyon çalışmalarımız çerçevesinde ilk olarak Park ve Bahçeler Müdürlüğü’müz’e bağlı ekiplerimizle hamam duvarlarına sonradan yapılmış sıvaları kaldırarak hamamın ilk yapıldığı zamanki yüzeyleri ortaya çıkarıyoruz. Sonrasında bu yüzeyleri duvarların orjinal halini koruyarak işlemden geçireceğiz. Burada aynı zamanda hamam etrafında sonradan oluşturulmuş yapıları tarihi dokuyu ön plana çıkarmak üzere kaldırırken hemen arka taraftaki tarihi yolumuzu da bu özelliğini koruyarak bakımdan geçireceğiz. Tüm bunlar yapılırken hamam faaliyetleri durdurulmayacak ve aynı şekilde halkımıza hizmet vermeye devam edecektir.

ÇETİN ASMA İLE DE İSTİŞARE EDİYOR ARŞİVİNDEN FAYDALANIYORUZ

Tarihi ve kültürel miraslarımızdan olan Osmanlı hamamımızda aşama aşama titizlikle gerçekleştireceğimiz bu çalışmaları Araştırmacı-Yazar Çetin Asma ile de arşiv bilgileri doğrultusunda detaylı şekilde inceleyip tarihi dokunun belirlenip titizlikle korunmasına ilişkin istişarelerde bulunuyoruz. Çalışmalarımız neticesinde bu tarihi emaneti de en güzel şekilde restore ederek hem halkımızın beğeni ve istifadesine hem de turizme kazandıracağız” dedi.