Bartın'da yaklaşık 14 Milyon TL'ye malolan Bartın Belediyesi Kültür Merkezi ve Kent Belleği Araştırma Kütüphanesi düzenlenen törenle açıldı.

İlgili Foto Galeriye Git

2 bin 170 metrekarelik kapalı alanda 5 katlı olarak inşa edilen proje içerisinde 200 kişilik konferans salonu, derslikler, konservatuvar salonu, sergi salonu, oyun dans ve ritim salonu, sanat atölyeleri, açık ve kapalı olmak üzere kafeterya bulunuyor.

16.12.2020 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen ve 19.01.2021 tarihinde temeli atılan bu önemli proje için o günün parasıyla 7.284.538.13 TL harcandı.

Bu projenin yeniden değerlendirme ile bugünkü maliyeti 14.000.000.00 TL. 

Kültür ve Sanat Faaliyetlerine Ev Sahipliği Yapacak

Binanın zemin katında Bilim-Teknoloji Atölyesi, çocuklar için robotik kodlama etkinleri ve resim sergi alanı bulunuyor. Bu alanda Resim Çalıştayı’ndan Bartın Belediyesi’ne hibe dilen 35 eser sergileniyor. 1.katında çocuklar ve yetişkinler için halk dansları çalışmaları, kadınlara yönelik Step Airobik Kursu ile ilgili çalışmalar ve yine çocuklar ile kadınlara yönelik Zumba çalışmaları gerçekleştiriliyor. 2.katında Tiyatro, Türk Halk Müziği sahne provaları, çeşitli etkinlikler ve konferanslar yapılıyor. 3.katında Türk Halk Müziği çalışmaları, Türk Sanat Müziği çalışmaları, Bando ve Mehter Takımı çalışmaları, Kent Korosu çalışmaları ile çocuklar için İngilizce kursları veriliyor. 4.katında Kent Belleği ve arşiv araştırmaları yapılıyor. Bunun yanı sıra teknolojik donanım sayesinde sanal şehir turu gerçekleştirilebiliyor. Yine bu katta konferans ve brifing etkinliklerinde kullanılabilecek mini konferans salonu bulunuyor. Binanın 5.katı da teras olarak yapıldı. Mevsim koşullarına göre bu alanda bir dizi etkinlik gerçekleştirilebilecek. 

Kentin Hafızası Oluşturuldu

Kültür Merkezi projesinin içerisinde aynı zamanda ‘Kent Belleği Araştırma Kütüphanesi’ de yer alıyor. Bu proje ile kentin hafızası oluşturularak, gelecek kuşaklara aktarılması amaçlandı. Bartın’ın yerel belleği olan ‘Kent Belleği Araştırma Kütüphanesi’nde kentin yerel arşivi ve kültürel mirasını bünyesinde bulunduracak olan kütüphanede yerel kültürel mirası yansıtan her türlü yazılı ve görsel materyaller araştırmacılarla paylaşılıyor. Bilimsel araştırmalara ev sahipliği yapacak, kentlilik bilincine katkı sağlayacak olan bu kütüphane Bartın’ın yerel arşivine sahip olacağı gibi Bartın’a ilişkin tüm tarihi dokümanları da içinde barındırıyor.

Sisteme 400 Bin Sayfa Entegre Edildi

Kütüphanedeki pek çok kitap ve belge aynı zamanda dijital ortamda da yer alıyor. 200 bin sayfa kitap, gazete ve belge dijitalleştirildi ve sisteme yüzde 80’i entegre edildi. Kemal Samancıoğlu’na ait 300 Osmanlıca kitap kütüphanede mevcut. Bu kitapların hem çevirisi yapılıyor hem de dijitale aktarılıyor. Kütüphanede toplam 5 bin kayıtlı kitap mevcut. Bazıları açık kullanımda bazıları ise kapalı kitaplıkta muhafaza ediliyor. Toplamda sisteme 400 bin sayfa entegre edildi. 

“Hayırlı Uğurlu Olsun”

Yoğun ilginin olduğu tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Yoğun katılımın odluğu törende Bartın Belediyesi Bando Takımı mini bir konser verdi. Bandonun çaldığı şarkılar ve Bartın Belediyesi Halk Dansları Topluluğunun gösterileri büyük beğeni topladı.  Törenin açılış konuşmasını Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın gerçekleştirdi. Göreve geldiği günden buyana tarihin gelecek nesillere taşınması adına projeler üreten ve hayatla eğitimi birleştiren belediyecilik anlayışı ile hizmetlerini sürdüren Başkan Akın, eski hava lokalinin olduğu alana yapılan bu önemli projenin hayırlı uğurlu olmasını diledi. 

“Önemli Bir Proje Ortaya Koyduk”

Başkan Akın, konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Bartın Belediyesi olarak sanatsal, kültürel ve sportif anlamında birçok çalışma gerçekleştirdik. Sanat atölyelerimizde, müzik, tiyatro, halk dansları, resim, çini, naht, ahşap maket yapımı, kaligrafi, bilim eğitimi, robotik kodlama, ebru sanatı gibi birçok sanat dalında eğitimler veriyoruz. Bu kurslarımızı da bir çatı altında toplamak ve kurs alan vatandaşlarımızın daha iyi imkânlar altında eğitimleri almalarına olanak sağlamak amacıyla önemli bir proje ortaya koyduk. Bartın Belediyesi Kültür Merkezi ve Kent Belleği Araştırma Kütüphanesi’nin 16.12.2020 tarihinde ihalesi gerçekleştirerek, 19.01.2021 tarihinde de inşaat çalışmalarına başladık. Bugün eki Hava Lokali’nin olduğu 2 bin 170 metrekarelik alanda 5 katlı olarak projelendirdiğimiz bu önemli eseri halkımızın hizmetine sunuyoruz. Projenin içinde çok amaçlı 200 kişilik salon, derslikler, konservatuvar salonu, sergi salonu, oyun dans ve ritim salonu, sanat atölyeleri, açık ve kapalı olmak üzere kafeterya yer alıyor. 

“Bartın’ın Yerel Belleğini Oluşturduk”

Yine bu merkezimizin bünyesinde ‘Kent Belleği Araştırma Kütüphanesi’ kuruldu. Büyük önem verdiğimiz bu çalışma ile Bartın’ın yerel belleğini oluşturduk. Bilimsel araştırmalara ev sahipliği yapacak, kentlilik bilincine katkı sağlayacak olan bu kütüphane Bartın’ın yerel arşivine sahip olduğu gibi Bartın’a ilişkin tüm tarihi dokümanları da içinde barındırıyor. Şehrimizin tarihinin gelecek kuşaklara aktarılması adına büyük önem teşkil eden bu projeyi de hayata geçirdik. Çalışmalarımızın kısa sürede tamamlanmasıyla birlikte şehrimiz önemli bir esere daha kavuşmuş oldu. Projemizin kültür ve sanat şehri olan Bartın’ımıza çok yakıştı. Bartın’ımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” 

“Projenin Bartın’ımıza Hayırlar Getirmesini Temenni Ediyorum”

Belediye Başkanı Cemal Akın’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Bartın Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş, projede emeği olan başta Belediye Başkanı Cemal Akın’a ve ekinine teşekkür etti. Vali Akdaş, konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Böyle güzel bir projenin açılışında bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederek, konuşamama başlamak istiyorum. Valimiz Sayın Nurtaç Arslan Japonya Büyükelçiliği’nin ilimizle ilgili düzenlediği bir toplantıya katıldığı için bugün törende aramızda olamadı. Buradaki tüm katılımcılara selam ve saygılarını ilettiler. Tabii Belediye Başkanımız da ifade etti. Belediyeler sadece yol, su, temizlik ve kanalizasyon çalışmalarından ibaret değiller. Yerel yönetimlerimize özellikle şehrin kimliğinin oluşturulmasında çok büyük görevler düşüyor. Bu gayretleri burada görüyoruz. Bu gayretleri burada görmekten de büyük mutluluk duyuyoruz. Başta Sayın Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Projenin Bartın’ımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” Yapılan konuşmaların akabinde Kurban kesimi ve dua gerçekleştirildi. Açılış kurdelesini Bartın Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş, Belediye Başkanı Cemal Akın ve protokol üyeleri keserek, Bartın Belediyesi Kültür Merkezi ve Kent Belleği Araştırma Kütüphanesi’nin açılışını gerçekleştirdi.