‘Bir Usta Bin Usta’ Tel Kırma Kursiyerleri Mezun Oldu

Anadolu Sigorta’nın kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi arttırmak ve bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında gerçekleştirdiği “Bir Usta Bin Usta” Projesi Tel Kırma kursu, Bartın İl Kültür Müdürlüğü binasında Vali Yardımcısı Mesut Gençtürk ile il protokolünün de katılımıyla gerçekleştirilen törenle tamamlandı.

Tel Kırma kursunu başarıyla tamamlayan 29 kursiyer, Nisan ayında başlayan kursta üç ayda toplam 232 saat eğitim gördü.

Kursun eğitmenliğini gerçekleştiren Sönmez Tığ, kursiyerlere malzemeleri tanıma, tel kırma ile ilgili malzeme ve model belirlemenin önemini aktardı. Desen geçirme, kumaş germe tekniklerini kullanarak tel kırma yapımına geçen kursiyerler, bitmiş ürünü ütüleyerek ve kenar temizleme tekniğini kullanarak ürünlerini tamamladılar.  Tel kırma kursunu başarıyla tamamlayarak birer usta adayı haline gelen 29 kursiyer, gerçekleştirilen kapanış töreninde belgelerini aldı.

Anadolu Sigorta “Bir Usta Bin Usta” projesiyle genç usta adayları yetiştirerek bu geleneksel mesleğin yeniden canlandırılmasını hedefliyor. “Bir Usta Bin Usta” Projesi ile ilgili detaylı bilgiye www.birustabinusta.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Bartın / Tel Kırma

Tel Kırma işlemeciliği 17 yy.’dan günümüze kadar devam eden Bartın'a özel geleneksel el sanatlarından biridir. Tül ve geleneksel el dokumaları üzerine işlenen teli Bartın için ve "Bartın Teli" adıyla üretilmektedir. Bu iş için kullanılan işleme iğnesi de el yapımıdır. Tel kırmalar birbirine bağlantısız ve makas kullanmadan telin birbirine kırılması ile işlendiği için bu adı almıştır. bartin.infoBartın’da üretilen ürünlerde asıl amacı geleneksel el sanatının yok olmasını, yozlaştırılmasını önlemek, en doğru biçim ve estetikle tanınmasını sağlamak ve geleceğe aktarmaktır.

Tel kırma işi; deri, süet, kadife, tafta, şifon, tül, keten, eski dokuma bezi gibi her türlü kumaş üzerine yapılabilir. Tel kırmanın çeşitli işleme teknikleri mevcuttur. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanları “tel sarma” , “tel kırma” ve “hristo teğeli”dir.

Tel Kırma işi ilk zamanlar çarşaf, kırlent, yastık örtüsü, bohça, karyola örtüsü ve çeşitli örtüler üzerine işlenmekteydi. Günümüzde ise gelişerek şal, gece çantası, başörtüsü, fular, yatak örtüsü, oda takımı, gözlük kılıfı, mendil, abajur, pano ve giysi aksesuarları gibi çeşitli ürünlerde uygulanmaktadır.

“Bir Usta Bin Usta” Projesi Hakkında

“Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesi, Türkiye genelinde kaybolmaya yüz tutan meslekleri yaşatmak, bu mesleklerin yeniden canlanmasını ve meslek ustalarının deneyimlerinin geleceğe taşınmasını sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Her yıl 5 farklı ilde ve meslekteki ustaların, toplam 100 gence birikimlerini aktarmasının hedeflendiği projede 10 yılın sonunda 50 meslekte toplam 1000 ustanın yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Proje daha önce, iletişim sektöründe dünyanın en prestijli ödüllerinden sayılan uluslararası Sabre Awards’da “Altın SABRE 2012”, Altın Pusula Büyük Ödülü, Demirkent Sosyal Sorumluluk Ödülü, Reklamcılar Derneği tarafından düzenlenen İletişimin Zirvesindekiler Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü, Uluslararası MARCOM ödülleri, KSS’nin Yaygınlaştırılması Ödülü ve 17. Motif Halk Bilim Ödülleri Büyük Ödülü’nü kazanmıştı.

Bir Usta Bin Usta kapsamında 2015 yılında Ardahan’da “Damal Bebek Yapımı”, Aydın’da “Körüklü Çizme Yapımı”, Bartın’da “Tel Kırma”, İstanbul’da “Kukla Yapımı” ve Zonguldak’ta “Devrek Baston Yapımı” kursları düzenlendi.