6 Köy ve 18 mahalleden oluşan Drahnalılar Derneği 2007 yılında yapılacak olan genel kurul öncesinde köy toplantılarına başladı.

Ancak dernek tarafından sürdürülen bu köy toplantıları köylerde kimsenin kalmaması nedeniyle İstanbul’da yapılıyor. Drahna bölgesini oluşturan 6 köyün toplam nüfusunun şu anda 200’lerde olduğunu söyleyen Dernek Başkanı Ahmet Yılmaz, İstanbul’da sadece Drahna bölgesinden yaklaşık 10 bin kişinin bulunduğunu vurguladı. Bu durum da Bartın’ın verdiği göçün vahametini bir kez daha ortaya çıkarmış oldu.

KÖY TOPLANTILARI İSTANBUL’DA

Bartın’a bağlı Ulus İlçesi Aşağıçamlı, Alıçlı, Kozanlı, Köklü, Çubukbeli ve Yukarı Dere olmak üzere altı köyün birleştiği Drahna Bölgesinin tanıtımı ve gelişimi amacıyla kurulan Drahna Çevre Kalkınma Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği 2007 yılında yapılacak olan genel kongre öncesinde tüm köy vatandaşları ile “dernekte köylere ait temsilcilerin belirlenmesi” amacı ile toplantılar düzenliyor. Ancak bu toplantılar Drahna bölgesine bağlı köylerde değil, göç ederek İstanbul’a yerleşen vatandaşlarla ve İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Bu durumda başta Drahna ve Ulus olmak üzere ilin verdiği göçün çarpıcı durumunu gözler önüne seriyor. Aşağıçamlı, Alıçlı, Kozanlı, Köklü, Çubukbeli ve Yukarı Dere olmak üzere altı köyün birleştiği Drahna Bölgesi köylerinin vatandaşları İstanbul’da ikamet ettikleri bölgelerde bir araya geliyorlar. İstanbul’da özellikle Pendik, Alibeyköy ve Gebze Semtlerine yerleşen Drahnanılara bu toplantılarda derneğin amaçları ve dernekte köylere ait temsilcilerin belirlenmesi amacını taşıyor. 500 üyeyi aşan Drahna Derneği bu toplantılar ve açılımlar sayesinde de üye sayısını artırmayı planlıyor. Derneğin Nisan ayında seçimli genel kurul toplantısı yapılacağını ve yapılacak olan Genel Kurul Toplantısı öncesinde Köy Toplantılarını tamamlama aşamasına geldiklerini söyleyen Drahna Çevre Kalkınma Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Yılmaz, telefon ile görüşen Gazetemiz Yazı İşleri Müdürüne bu toplantılarla birlikte bir kez daha ortaya çıkan “GÖÇ” ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İSTANBUL’DAKİ DRAHNALI SAYISI 10 BİN DRAHNA’DA İSE 200-250 KİŞİ YAŞIYOR

Bölgede ve İl genelinde iş sahaları yaratılamaması ve dolayısı ile eğitim ve sosyal alanların kısıtlı olması nedeniyle Drahna ve Ulus’tan büyük kentlere verilen göçün çarpıcı boyutlara ulaştığını söyleyen Dernek Başkanı Ahmet Yılmaz, “İstanbul’a ve diğer büyük şehirlere göç eden vatandaşlarımız memleketlerinde iş ve aş sağlansa buralara gelmezlerdi. Vatandaşlarımız kendilerine bir iş ve ekmek bulabilmek için köylerini ve memleketlerini terk etmek zorunda kalmışlardır. Hiç kimse memleketini bırakıp İstanbul’da kahır çekmek istemez. Ama işsizlik insanları bu duruma getirdi” dedi. Ahmet Yılmaz’ın Drahna nüfusu ile ilgili olarak çarpıcı rakamlar vermesi de bölgemizde yaşanan göçün vahametini bir kez daha ortaya koydu. Şu anda Sadece İstanbul’da 6 köyün birleşiminden oluşan Drahnalıların sayısının 10 binin üzerinde olduğunu söyleyen Yılmaz, Aşağıçamlı, Alıçlı, Kozanlı, Köklü, Çubukbeli ve Yukarı Dere köylerinde şu anda ikamet eden toplam nüfusun ise 200-250 kişi olduğunu dile getirdi. Yaşanan göçün eğitimli ve sosyalleşme açısından avantajları olduğunu söyleyen Yılmaz, “Bölgemizden buralara yapılan göç, eğitimli insanlarımızın artmasına yol açmıştır. Ancak keşke buralardaki imkanlar, sosyal ve eğitim imkanları bölgemizde olsaydı da bu insanlarımız oralarda yetişseydi. Burada çok iyi durumda olan küçük bir azınlık olmasına rağmen kimse buralarda bulunmaktan ve buraların kahrını çekmekten memnun değil” dedi.

DERNEK ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPIYOR

Drahna’da dernek tarafından yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler veren Başkan Ahmet Yılmaz, “Drahna’da birinci önceliğimiz Drahna-Cide bağlantı yolunun yapılması. Drahna; Ulus – Cide – Pınarbaşıilçelerinden oluşan bir üçgenin tam ortasındadır. Şu anda birbirleriyle bağlantısı olmayan bu ilçelerin en kestirme ve müsait bağlantı şekli söz konusu projenin içeriğini oluşturmaktadır. Bu proje ile; Ulus’un altı köy ve on beş mahalleden oluşan Drahna bölgesi, Cidenin 12 köy ve mahallelerden oluşan Güren bölgesi, Pınarbaşının yirmiye yakın köyünün yer aldığı Ayahna bölgesi halklarının beşeri ve ticari ilişkileri kurulacaktır” dedi. Drahna-Cide yolunun beşeri ve ticari ilişkilerin gelişmesi, turizmin artması, pazarların yeniden kurulması, bölgenin kalkınması, yaşanabilir yerler haline gelerek göçün engellenmesi ve geri dönüşün sağlanması açısından önemli olduğunu kaydeden Yılmaz, projeye Bartın Valisi İsa Küçük’ün destek vermesinin de sevindirici olduğunu dile getirdi. Yılmaz ayrıca her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen festival alanında da çeşitli düzenlemeler yapılması için girişimlerinin sürdüğünü ve artan bir katılımcı ile festivalin daha coşkulu geçeceğini dile getirdi.

İSTANBUL’UN KAHRINI KİMSE ÇEKMEK İSTEMEZ

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Selim Bostancı ile dün telefonla görüşen Dernek Başkanı Ahmet Yılmaz, Drahna nüfusu ile ilgili olarak çarpıcı rakamlar vermesi bölgemizde yaşanan göçün vahametini bir kez daha ortaya koydu. Şu anda Sadece İstanbul’da 6 köyün birleşiminden oluşan Drahnalıların sayısının 10 binin üzerinde olduğunu söyleyen Yılmaz, Aşağıçamlı, Alıçlı, Kozanlı, Köklü, Çubukbeli ve Yukarı Dere köylerinde şu anda ikamet eden toplam nüfusun ise 200-250 kişi olduğunu dile getirdi. Yılmaz, “Vatandaşlarımız kendilerine bir iş ve ekmek bulabilmek için köylerini ve memleketlerini terk etmek zorunda kalmışlardır. Hiç kimse memleketini bırakıp İstanbul’da kahır çekmek istemez. Ama işsizlik insanları bu duruma getirdi. Ama bizi sevindiren önemli bir ayrıntı Drahnalıların bölgelerine sahip çıkmaları ve burada emekli olan insanlarımızın tekrar bölgelerine geri dönmeleridir” dedi.