Anadolu’nun ilk, Türkiye’nin ise üçüncü lisesi olma özelliğini taşıyan ve 1. Dünya, Balkan ve Kurtuluş Savaşlarında tüm öğrencileri cepheye gittiğinden ötürü mezun veremeyen Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, 140’ıncı kuruluş yılını kutluyor.

20 Nisan 1885’ten bu yana koca bir eğitim çınarı olarak Kastamonu’da hizmet vermeye devam eden Anadolu’nun ilk, Galatasaray ve İstanbul Lisesinden sonra Türkiye’nin üçüncü, yine Türkiye’nin ilk resmi lisesi olma özelliğini taşıyan Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesinde 140’ıncı kuruluş yılı heyecanı yaşanıyor. Kastamonu, 1. Dünya, Balkan ve Kurtuluş Savaşlarında en çok şehit veren illerin başında geliyor.

Bu kapsamda 1. Dünya, Balkan ve Kurtuluş Savaşlarında 1914-1918 yılları arasında Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi'nden 120 öğrenci kara tahtaya "Hocam, biz vatan için cepheye gidiyoruz; bizi yok yazmayınız" notunu düşerek cepheye savaşmaya gitmiştir. Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi, savaş yıllarında lise kısmı şubelerinin birçoğunu açamadığı gibi mezun da veremedi. Lisenin cepheye giden öğrencilerinden büyük bir bölümü geri dönemeyerek şehit düşmüştür.

Yurdun dört bir tarafından Kastamonu’ya gelen okulun mezunları, dönem arkadaşları ile bir yandan hasret giderirken, diğer yandan da lise tarafından düzenlenen kutlama programına katıldı.