Kurtuluş Savaşının efsanevi komutanlarından Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı ve Cumhuriyet’in ilk siyasi ve devlet adamlarından Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir, Bartın Üniversitesi’nde düzenlenen söyleşide babası ile ilgili tarihi bilgiler verdi.
Bartın Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nin organizasyonuyla Bartın’a gelen Karabekir, 'yetimler babası' diye anılan babasının Sarıkamış'ta yetim kalmış 4 bin erkek ve 2 bin kız çocuğunu himayesine alarak eğitimlerini üstlendiğini söyledi. Karabekir, babasının himayesindeki çocukların cimnastik yaparken, tiyatro oynarken, müzik öğrenirken, asker kaputu ve potini dikerken, şimendifer başında, ilaç hazırlarken ve sedye taşırken çekilmiş çok sayıda fotoğrafını gösterdi. Timsal Karabekir, Selçuklulara dayanan Karabekiroğulları'nın silahlı süvariler olarak yaşadıklarını ve Karaman'ın bir köyünde sahip oldukları tımarlı topraklarda asker yetiştirdiklerini belirterek, İstanbul'un tarihi konaklarında yaşayan ailenin, meşhur konak yangınları nedeniyle pek çok hatırasının günümüze taşınamadığını kaydetti. Timsal Karabekir’in verdiği bir bilgi de Bartın’da heyecan yarattı. Karabekir, “Babamın büyük büyükannesinin annesi Bartın’da Kadıoğulları’ndan Hanife hanımdı. Yani babam Kazım Karabekir aslında Bartınlıydı” dedi.
BÜ ÖĞRENCİ KONSEYİ’NE TEŞEKKÜR
Kurtuluş Savaşının efsanevi komutanlarından Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı ve Cumhuriyet’in ilk devlet adamlarından Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir, Bartın Üniversitesi’nde düzenlenen söyleşide babası ile ilgili tarihi bilgiler verdi.
Bartın Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nin organizasyonuyla Bartın’a gelen Karabekir, babasının Atatürk'ün Latife Hanımla evliliğinde nikah şahitliği yaptığını söyledi. Karabekir Paşa'nın çok yönlü kişiliğine, vatanperver olmasının yanı sıra sanatçı ve yardımsever yönlerine de dikkat çeken Timsal Karabekir, 'yetimler babası' diye anılan babasının Sarıkamış'ta yetim kalmış 4 bin erkek ve 2 bin kız çocuğunu himayesine alarak eğitimlerini üstlendiğini açıkladı. Babasını Mekke'de koleradan kaybettiği için küçük yaşlarda yetim kalan Paşa'nın bu konuda hassas davrandığını vurgulayan Timsal Karabekir’in özellikle babasının ilgilendiği yetim çocuklarla ilgili anlattıkları dikkat çekti.
ÇOCUKLARI GELECEĞE HAZIRLADI
Karabekir, babasının himayesindeki çocukların cimnastik yaparken, tiyatro oynarken, müzik öğrenirken, asker kaputu ve potini dikerken, şimendifer başında, ilaç hazırlarken ve sedye taşırken çekilmiş çok sayıda fotoğrafını gösterdi, öğrencilerinden bir doktorun yazısını da paylaştı. Timsal Karabekir, Selçuklulara dayanan Karabekiroğulları'nın silahlı süvariler olarak yaşadıklarını ve Karaman'ın bir köyünde sahip oldukları tımarlı topraklarda asker yetiştirdiklerini belirterek, İstanbul'un tarihi konaklarında yaşayan ailenin, meşhur konak yangınları nedeniyle pek çok hatırasının günümüze taşınamadığını söyledi. Kazım Karabekir'in babası Mehmed Emin Efendi'nin Kırım Savaşı'nın gönüllü askerleri arasında yer aldığını ifade eden Timsal Karabekir, on beş yaşında gazi olarak savaştan dönen Mehmet Emin Efendi'nin, yaşamına Ordu içerisinde alaylı olarak devam ettiğini kaydetti. Babasının görevi dolayısıyla Kazım Karabekir'in çocukluk yaşamının doğu illerinde geçtiğini kaydeden Timsal Karabekir, daha sonra kurtaracağı doğu topraklarını Karabekir Paşa'nın çok iyi bildiğini belirtti.
REKTÖR KAPLAN: ÇOCUKLARA SAHİP ÇIKMASI BİLE YETERLİ
Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan da, konferans öncesinde yaptığı açılış konuşmasında tarihe tanıklık etmiş, tarih yazmış bir komutanın ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşını hatırlamak üzere toplanıldığını belirtti. Kazım Karabekir Paşa’nın toplumda benimsenen bir kişilik olduğunu ve bunun içinde kendisine Karabekir Paşa denildiğini kaydeden Kaplan, “Bu aslında Karabekir Paşa’ya halkının ne kadar yakın olduğunun göstergesidir. Karabekir Paşa, Ermeni katliamında babaları-anaları şehit düşen çocukları yetimleri alarak yetiştirmiştir. O bugün hiçbir şey yapmamış olsa bile binlerce çocuğu yetiştirmesi, geleceğe hazırlaması ve bu millete kazandırmaya çalışması bile onu anmak için yeterlidir. Onun 66 yıllık ömründe yaptığı hizmetler çok büyüktür. Milli Mücadele öncesinde Çanakkale Savaşı’nda ve 1. Dünya Savaşı’nda genç yaşında cephelere gitmiştir. Erzurum ve Sivas Kongrelerinin toplanmasında büyük payı vardır. Milli Mücadelede büyük rolü olan komutanı siyaset ve devlet adamı olarak da anacağız” dedi.
VALİ KÜÇÜK: TÜRK MİLLETİ KENDİSİNE HİZMET EDENLERİ UNUTMAZ
Bartın Valisi İsa Küçük de, büyük Türk kahramanını kendi kızının ağzından dinleyecek olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Türk Milletinin kendisine hizmet edenleri her zaman vefa borçlarını ödemeye çalıştığını kaydeden Küçük, “Tarih yapanlar ve yazanlar tartışması hep vardır. Bugün yapanlar açısından kızının kendi ağzından dinleyeceğiz” dedi. Küçük, Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele döneminde İstanbul hükümetince komutanlığının alınmasının ardından Karabekir Paşa ile arasında geçen bir olayı da anlattığı sırada duygulu anlar yaşadı.