KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bartın'ın İnkum plajında mavi bayrağın bu yılda dalgalanmaya devam edeceğini açıkladı.

İlgili Foto Galeriye Git 

Ersoy, dünyanın en seçkin turizm ve çevre ödüllerinden 'mavi bayrak'ta Türkiye'nin, 2022 yılında da zirvedeki yerini koruduğunu ve ödüllü plaj sayısının 531'e yükseldiğini duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, yazılı açıklamasında Türkiye'nin, İspanya ve Yunanistan'ın ardından dünyanın en çok mavi bayraklı 3'üncü ülkesi olarak 2022'de de yerini koruduğunu; ödüllü plaj sayısının ise 531'e yükseldiğini duyurdu.

Ersoy, 2023 yılında plaj sayısında, uluslararası mavi bayrak uygulaması yapan ülkeler arasında dünya birinciliğini hedeflediklerinin altını çizdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Antalya ve Muğla'da hizmete sundukları halk plajlarında da bu yıl mavi bayrağın dalgalanacağını vurgulayan Ersoy, bakanlığın yaptırdığı Antalya'da 5, Muğla'da 1 halk plajının mavi bayrak almaya hak kazandığını belirtti.

İZNİK GÖLÜ'NE İLK MAVİ BAYRAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan bilgilendirmeye göre, merkezi Danimarka'nın başkenti Kopenhag olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEE) verdiği mavi bayrak ödüllerinin 2022 yılı değerlendirmeleri sonucunda, Türkiye'nin geçen yıl 519 olan ödüllü plaj sayısı, bu sene 531'e ulaştı. 

Türkiye'de bu yıl 24 marina ve 15 turizm teknesi ile 5 bireysel yat mavi bayrak ödülü almaya hak kazandı. 

Bursa'daki İznik Gölü'nde bulunan İnciraltı Halk Plajı'na da ilk kez bu yıl mavi bayrak ödülü verildi. 

Mavi bayraklı plaj sayıları Antalya'da 229'a, Muğla'da 111'e, Mersin'de 11'e, Kırklareli ve Sakarya'da 2'ye yükseldi. 

İzmir, Balıkesir, Samsun, Çanakkale, Kocaeli, Bartın, İstanbul, Ordu ve Van'da ise geçen yılın rakamları korundu.

Antalya'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Lara 1 ve Lara 2 halk plajları ile yine bakanlığa ait Manavgat, Beldibi ve Çamyuva halk plajları bu yıl mavi bayrak almaya hak kazanan plajlar arasında yer aldı.

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı İçmeler Halk Plajı da bu yıl mavi bayrağın dalgalanacağı plajlardan oldu.

İNKUM PLAJI

İnkum, Bartın Şehir Merkezine bağlı, ülkemizin Amasra ile birlikte eski turizm merkezlerinden biridir. Bartın şehir merkezine 17 km uzaklıkta bulunan plaja şahsi araç ile ya da Bartın merkezinde bulunan İnkum durağından hareket eden toplu taşıma araçlarına binilerek ortalama 15 dk ya da 20 dakikada ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca şahsi araç ile gelmek isteyen kişiler için Bartın şehir merkezinden İnkum plajına kadar tabelaları takip ederek bu bölgeye rahatlıkla ulaşabilmektedir. İnkum plajı, çok uzun bir sınıra sahip olan plaj olmak üzere Karadeniz Bölgesinin en ünlü ve en güzel plajları arasında yer almaktadır. İnkum plajı oldukça geniş olmakla birlikte uzunluğu 3 km'dir. İnkumu'nda, kumsalın kuzeyini Karadeniz, güneyini de yemyeşil ormanlara bürünmüş İnkum Dağı çevreler. Yaz sezonu geldiğinde yani Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında en kalabalık dönem yaşanmaktadır. Tatil beldesi olan İnkum Plajında pek çok turistik gereksinimleri karşılayabilecek kaliteli konaklama alanlarına sahiptir. Boylu boyunca güzel bir şekilde uzanan bu plaj hiç şüphesiz ki berrak ve tertemizdir. BU sebeple ile bazen denizde yüzerken küçük balık gibi canlılar ile karşılaşmak mümkündür.

BARTIN

Bartın Irmağı’nın antik çağdaki adı olan Parthenios; Yunan mitolojisinde,Tanrıların Babası OKENAUS’un çocukları olan yüzlerce tanrıdan birisi ve “Sular Tanrısı”dır. Kısacası Bartın ismi “Sular İlahı veya Muhteşem Akan Su” anlamlarına gelir. Antik çağda Parthenios adı verilen Bartın Irmağı’nın kenarında kurulan Bartın Kentinin PARTHENİA adıyla anıldığı ve bu ismin zamanla Bartın’a dönüştüğü yazılı kaynaklardan anlaşılmaktadır. Bartın, 3000 yıllık geçmişinden günümüze taşıdığı seçkin tarihi, kültürel ve folklorik değerleri ile olağanüstü güzellikler sergileyen doğal turizm kaynaklarıyla önemli bir cazibeye sahiptir.

Tarihi “Paphlagonia” bölgesindeki antik kentlerden Sesamos (Amasra), Kromna (Kurucaşile) ve Erythinoi (Çakraz) Bartın sınırları içindedir. Antik değerlerin en fazla görüldüğü antik kent Amasra’dır. Günümüzde, Bartın turizminde ilk akla gelen; kültür ve deniz turizmidir. Kültür turizminde; özellikle Amasra’daki antik varlıklar, deniz turizminde ise; son yıllarda ilgi çeken ve yoğunluk yaşayan İnkum, Amasra, Mugada ve Çakraz önemli turistik değerlerdir.

Bartın, halk kültürünün vazgeçilmez öğeleri açısından seçkin bir yere sahiptir. Yöre insanı, toplumsal değişimden etkilenmekle birlikte gelenek ve göreneklerini, halk oyunları ve müziğini, giyimini, el sanatlarını, mutfak kültürünü ve yöresel şiveyi günümüze taşımasını bilmiştir. Bu folklorik değerleri; dostluk ve sevecenlik, dayanışma, mizah ve eğlenceyle, kısaca; özgün yaşamıyla bütünleştirmiştir. Gelenek ve göreneklerin en çarpıcı örnekleri, Garıla Pazarı ile uzun yıllar anılarda yaşayıp dilden dile dolaşan Bartın düğünleri ve topluca kutlanan dini bayramlarda görülür.

Bartın’ın en önemli akarsuyu, kente adını veren Bartın Irmağı’dır. Bartın Irmağı 14 km yol kat ederek Boğaz mevkisinde Karadeniz’e ulaşır. Irmak üzerinde küçük teknelerle taşımacılık ve gezi turları yapılabilen ülkemizdeki tek akarsudur. Ayrıca Bartın ili merkez ilçedeki folklorik değerler; 700 civarında etnografik eser barındıran Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi, Bartın Kent Müzesi, Fırınlı Kalesi, Çeştepe Höyüğü, Manastırtepe Tümülüsü, Manastırtepe Nekropolü, Deveciler Tümülüsü, Sivritepe Tümülüsü, Durnuk Kaya Mezarları, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Kale kalıntıları, Halilbey, İbrahim Paşa, Hacı Mehmet, İkramiye ve Şadırvanlı Camileri, Eski Kilise (Kültür Evi), Taşhan ve Okurhan, Kemer ve Orduyeri Köprüleri, Şadırvan, Osmanlı Hamamı, Kütüphane Binası, İstiklal İlkokulu Binası, Belediye Binası ve Kırtepe Çeşmesi önemli tarihi değerlerdir.

Editör: TE Bilişim