Bisikletli Seyyah ve Aktivist Pınar Pinzuti, Bisikletizm adlı web sayfasında Bartın ve bisiklet rotalarını yazdı.
İlgili Foto Galeriye Git
"Batı Karadeniz’i Bisikletle Keşfe Ne Dersiniz?" sorusu ile bölgemizde Bartın Üniversitesi tarafından hazırlanan BAKKA destekli EkoRota Bartın projesindeki bisiklet rotalarını tanıtan Pinzuti, proje detaylarını da bloğunda paylaştı.
Sosyal medyada "Bisikletizm" kullanıcı adıyla yazılarını paylaşan Pinzuti, bölgenin sürdürülebilir turizm açısından önemine vurgu yapıyor:
EKOROTA* – BARTIN BİSİKLET ROTALARI
1- Parthenios Rotası
Bu rota Bartın kent merkezini odağına alan Bartın ırmağı ve Bartın kıyılarını takip ederek iç taraftaki ormanlara ve kırsal peyzaja uzanan ve Bartın doğasının güzelliklerinin yerleşimle iç içe nasıl geçtiğini gösteren rotadır. Türkiye’de çok az kente nasip olan kent merkezinin hemen dışına çıkınca başlayan ormanların görülebileceği ve orman içlerinde yürüme, bisikletle gezi, fotoğraflama ve buna benzer birçok etkiliklerin gerçekleştirilebileceği bir rotadır. Deniz kıyısı boyunca bir tarafta deniz bir tarafta ormanın görülebileceği rotanın kuzeyindeki hattan içeriye doğru köy yaşantısı, kırsal peyzaj, Bartın ırmak boyu ve çevresinin görülebileceği bir rotadır.
Kaçırmayın: Bartın antik limanı, Gürgenpınarı, 25 kuyusu, İnkum, Güzelcehisar, Mugada, Kızılkum, Hacıosmanoğlu, Çakırömerağa, Çeştepe Tümülüsü, Çeştepe Höyüğü
2- Amastris Rotası
Bartın kent merkezinden Amasra’ya uzanan bu rota Bartın ırmağının sağ sahili boyunca devam ederek boğaz mevkiinden orman içine girip kıyı boyunca doğuya doğru Tarlaağzı ve Gömü köyleri üzerinden Amasra’ya ulaşmaktadır. Bu rotanın devamında Amasra’dan Kuş Kayası Yol Anıtı’na, yani tarihte Bartın’dan Bolu’ya kadar uzanan antik yolun başlangıcına gidilmektedir. Normalde ulaşımın olmadığı Boğaz köyleri ile Tarlaağzı arasındaki ormanlık alan ıssızlığı ile öne çıkmaktadır.
Kaçırmayın: Bartın Orduyeri Köprüsü, Topluca, Gavurpınarı, Tarlaağzı, Gömü, Kuşkayası yol anıtı, Bedesten, Amasra kalesi
3- Kromna Rotası
Küre Dağları Milli Parkı’nın Karadeniz’e bakan tampon bölgesindeki köy yerleşimlerini kıyıdaki Kurucaşile’ye bağlayan, kıyı kesiminde ise Kurucaşile’den Amasra’ya uzanan seyirlik bir rotadır. Orman ve vadi peyzajının farklı özelliklerini yansıtan iç kesimdeki özellikler yanında kıyıdaki antik yerleşimlerle dikkate değer kültürel öğeler içerir. Mağaraların ve şelalelerin yoğun olarak görülebileceği bir rotadır.
Kaçırmayın: Çamaltı, İnpiri, Çakraz, Akkonak, Göçkün, Hisarköyü, Kurucaşile, Kapısuyu, İlyasgeçidi, Kaleköy, İncivez, Gölderesi, Kavaklı köyü, Gergece şelalesi, Gürcüoluk mağarası, tekne yapım atölyeleri
4- Bartın Küre Rotası
Küre Dağları Milli Parkı’nın Bartın’dan Arıt havzası yönüne karstik yapının en güzel örneklerinin görülebildiği rotadır. Hemen hemen dört tarafı Milli Park ile çevrili olan ve yer yer Milli Park içine de ulaşan güzergah, yaban hayatının ve sonbahar renklenmesinin en güzel şekilde izlenebileceği rotalardan birisidir.
Kaçırmayın: Çöme boğazı, Zoni yaylası, Karadere vadisi, Gürdek kayaları, Üçdiş, Söğütlü ziyaretçi merkezi
5- Ulus Küre Rotası
Küre Dağları Milli Parkı’nın Bartın’dan Pınarbaşı, Azdavay, Kastamonu hattı geçiş yolunda kanyon, şelale, mağara, yayla, orman ve Ulus çayı ile zengin peyzaj seçenekleri sunan bir rotadır. Rota, barındırdığı kırsal ve sivil mimari örnekleri, sonbahar renklemesi ve kültürel değerleri ile öne çıkmaktadır.
Kaçırmayın: Ulus, Aşağıçerçi, Kirazcık, Ulukaya şelalesi ve kanyonu, Kemerli mağarası, Aşağıçamlı, Kozanlı, Yukarıdere, Şirinler, Soğucaksu geçidi, Uluyayla, Eldeş
6- Karaca Rotası
Bartın şehir merkezinden başlayan Karaca Rotası, kendi güzergâhı üzerinde doğa, dağ, gastronomi, vadi peyzajı ve özellikle de yaban yaşamı ile karma bir rotadır. Rota üzerinde bulunan Çobanoğlu Göleti ilin en büyük kapalı sulak alanı olmakla birlikte farklı aktiviteler için de uygundur. Yenice Ormanları bağlantısı üzerinde olan hat flora ve fauna açısından zengindir.
Kaçırmayın: Derbent köyü ve Kirazlı Köprü barajı, Yedi Ocaklı değirmen, Bahçecik, Zafer, Kirsinler, Bağdatlı, Aksu şelaleleri, Gezen yaylası, Kokurdan yaylası, Sökü YHGS, Eskiemirler, Yenikışla, Şarköy, Başoğlu, Çeştepe, Bartın.
Yazının tamamına ulaşmak için : http://www.bisikletizm.com/bati-karadeniz-bartin-bisiklet-rotalari/
Pınar Pinzuti kimdir : http://www.bisikletizm.com/pinar-pinzuti
* EKOROTA: Bartın Üniversitesi’nin yürüttüğü Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) destekli “Ekorota Bartın: Doğal ve Kültürel Koridorların Haritalanması Projesi”. Proje ekibinde Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Yrd. Doç. Dr. Sevgi Görmüş, Yrd. Doç. Dr. Kaan Özkazanç, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Artar, Yrd. Doç. Dr. Batuhan Günşen ile Orman ve Su İşleri Şube Müdürü İlksen Ateşoğlu, Küre Dağları Milli Park Müdürü Ahat Deliorman, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Sanat Tarihçisi Ayşegül Yaylı ve Bartın İl Özel İdaresinden Harita Mühendisi Erdem Koç yer aldı.
İşte Bartın'ın Bisiklet Rotaları
Bisikletli Seyyah ve Aktivist Pınar Pinzuti, Bisikletizm adlı web sayfasında Bartın ve bisiklet rotalarını yazdı.
22 Mart 2017 Çarşamba 17:40
editör: hocam altta ilgili haberler var diye gerek görmemiştik. ekleyelim...