YALÇINKAYA’DAN BİR ÖNERGE DAHA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi M. Rıza Yalçınkaya, Meclis Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergelerine bir yenisini daha ekledi. Suç istatistiklerini ve suç istatistiklerinin; işlenen suçların önlenmesindeki önemini Meclisin gündemine taşıyan Rıza Yalçınkaya, suç istatistiklerinin detaylı ve içeriği zengin bir şekilde tespit edilip, bu konuda gerekli önlemlerin alınması amacıyla 20 milletvekili arkadaşının imzasıyla ‘Meclis Araştırması’ açılmasını talep etti.
CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Meclis Başkanlığı’na sunup Meclis Araştırması açılmasını talep ettiği önergesinde;
“Bilindiği üzere Ulusal ve uluslararası sosyal ve ekonomik gelişme hedeflerinin belirlenmesi ve bu hedeflerin başarısı güncel, güvenilir istatistiklerle sağlanmaktadır. Doğru bilgi, doğru yorum ve doğru karar sürecinde tüm araştırmacılar, politikacılar, karar alıcılar ve tüm bireyler çalışmalarında istatistiki bilgileri etkin olarak kullanmaktadırlar.
Türkiye de derlenmekte olan tüm istatistiki veriler kendi alanında oldukça önemlidir.
Bu verilerden en önemlilerinden biride suç istatistikleridir. Suç istatistikleri karar alıcılar, bilim adamları ve kullanıcılar açısından gereklilik arz etmekte, bu veriler ışığında gerekli önlemler alınabilmektedir.
Hızla artış göstererek toplumumuzu ve bireyi doğrudan etkileyen cana ve mala karşı işlenen suçların artık toplumda güvenlik endişesi oluşturmayacak seviyede azaltılarak daha radikal önlemlerin alınması artık kaçınılmazdır. Bu kapsamda suçun önlenmesi için yapılması gereken yatırımlar, suçluların yakalanmasına harcanan çabadan daha fazla yararlı olacaktır. Bu nedenle; suçla ilgili önemli araştırmalar yapılmalı, suçların nüfus, sosyoekonomik gelişmişlik, göç ve şehirleşme gibi faktörler üzerindeki etkileri değerlendirilmeli, hızlı nüfus artışı, kontrolsüz şehirleşme, işsizlik, turizm faaliyeti, polis sayısı, karakol sayısı, boşanma oranı, eğitim gibi değişkenlerin suç üzerindeki etkileri de araştırılmalıdır.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye geneli polis sorumluluk alanında meydana gelen kişilere mal varlığına topluma millete ve devlete karşı asayiş olayları ile takibi gereken asayiş olayları, terör, toplumsal ve kaçakçılık olaylarının suç türlerine göre dağılım istatistiklerine 2008 yılına kadar kurumun internet adresinden ulaşılırken, maalesef bu istatistikler 2008 yılından itibaren kaldırılmıştır.
Emniyet Genel Müdürlüğüne defalarca yapılan yazılı müracaatlar neticesinde maalesef suç istatistiklerine ilişkin bilgiler verilmeyerek, milletvekillerinin yazılı soru önergeleri cevapsız bırakılmıştır.
En son olarak İçişleri Bakanlığı tarafından 16 Şubat 2012 tarih ve 7/1948 esas numaralı yazılı soru önergesine verilen cevapta; suç istatistiklerine ilişkin verilerin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından analiz edilerek 2012 Şubat ayından itibaren anılan kurumdan temin edilebileceği belirtilmiştir.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kurumun internet sayfasında daha önceleri açıklanmakta olan suç istatistiklerine göz atıldığında oldukça detaylı verilere ulaşılırken bu gün gelinen noktada TÜİK tarafından hazırlanan verilerin oldukça yetersiz ve detay içermediğini görmekteyiz. Hâlbuki Emniyet Genel Müdürlüğü; kasten öldürme, yaralama, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, hırsızlık, mala zarar verme, genel ahlaka karşı suçlar, aile düzenine karşı suçlar, çevreye karşı, topluma karşı suçlar, millete-devlete karşı suçlar, intihar, intihara teşebbüs, kayıp şahıslar, şüpheli ölüm, iş kazası, kayıp eşya, kayıp silah, terör olayları, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, Organ-doku kaçakçılığı, yolsuzluk, narkotik kaçakçılığı, silah ve mühimmat kaçakçılığı, bilişim kaçakçılığı, kayıp şahıs sayısı vs. birçok konuda ki istatistikleri önümüze koymaktadır. Ayrıca TÜİK bilgi edinme başvurusuna verdiği cevabi 02.03.2012 tarih ve 1514 sayılı cevabi yazısında Emniyet Genel Müdürlüğünden veri sağlanamadığını belirtmiştir.
Hızla artış göstererek toplumumuzu ve bireyi doğrudan etkileyen cana ve mala karşı işlenen suçların artık toplumda güvenlik endişesi oluşturmayacak seviyede azaltılarak daha radikal önlemlerin alınması artık kaçınılmazdır. Bu nedenle Türkiye de suç istatistiklerinin önemi oldukça büyük olup, detaylı bir şekilde araştırılarak verilerin derlenmesi, kamuoyuyla ve bilim adamlarıyla paylaşılması gerekmektedir.
Yukarıda kısaca özetlenen bilgiler ışığında; suç istatistiklerinin tespit edilmesi ve bu konuda gerekli önlemlerin alınması amacıyla TBMM iç tüzüğünün 104. ve 105. maddeleri ile Anayasanın 98. maddesi gereğince “Meclis Araştırması” açılmasını arz ederim” ifadelerine yer verdi.