Bartın Üniversitesi yükseköğretim kurumlarını çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik alanlarında değerlendiren Green Metric (Yeşil Ölçüm) sıralamasında Türkiye’nin en iyi 11’inci, Dünya’nın 269’uncu yeşil kampüsü oldu.

İlgili Foto Galeriye Git

Sürdürülebilirlik ve çevre bilinci konusunda uluslararası bir platform olan Green Metric (Yeşil Ölçüm) Dünya Üniversiteler Sıralaması açıklandı.

“Yeşil Üniversiteler 2020” sıralamasında Dünya genelinde 912 yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği sıralamaya Türkiye’den 56 üniversite yer aldı.

‘Sürdürülebilir Yeşil Kampüs’ çalışmaları kapsamında birçok alanda önemli çalışmaların yapıldığı Üniversitemiz, Türkiye’nin en iyi 11’inci yeşil kampüsü olurken Dünya’da ise 79 basamak birden yükselerek 269’uncu sıraya yerleşti.

Üniversitemiz, Green Metric’in geçtiğimiz yıl yaptığı “Yeşil Üniversiteler 2019” sıralamasında Türkiye’deki 43 üniversite arasından 16’ncı, Dünya’daki 780 üniversite arasından ise 348’inci sırada yer almıştı. Üniversitemiz bir önceki yıla göre hem Dünya genelinde hem de Türkiye genelinde sıralamada yer verilen üniversite sayısı artmış olmasına rağmen sıralamadaki yerini yükseltmeyi başardı.

“Daha yeşil, çevreci ve sürdürülebilir bir kampüs hayatı hedefliyoruz”

‘Sürdürülebilir Yeşil Kampüs’ çalışmaları kapsamında birçok yeniliği hayata geçirdiklerini belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, doğaya saygılı, sürdürülebilir ve enerji tasarrufu konularını göz önünde bulundurularak önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Rektör Uzun, “Yaklaşık 3 yıl önce uygulamaya başladığımız ‘Sürdürülebilir Yeşil Kampüs’ çalışmalarımız devam ediyor. Öğrencilerimize ve gelecek nesillere daha yeşil ve daha yaşanabilir alanlar bırakmayı hedefliyoruz. Üniversitemizde bir yandan sürdürülebilir bir gelecek adına bilimsel çalışmalar yapılırken; diğer yandan da yaşam kalitesi yüksek ve doğa dostu yerleşkeleri ile tüm topluma örnek olmaya gayret gösterilmektedir. Bu doğrultuda tüm dünyadan saygın üniversitelerin katıldığı, sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çeken ve çevre bilinci konusunda küresel farkındalık oluşturan Green Metric sıralamasında üst sıralarda yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Muhteşem doğasıyla ülkemizin nadide şehirlerinden biri olan Bartın’da üniversitemiz bu kapsamdaki çalışmalarına ara vermeden devam etmektedir” dedi.

“Yağmur sularının biriktiği doğal bir gölet oluşturduk”

Kutlubey Kampüsü’nde yağmur sularını biriktirerek doğal bir gölet oluşturduklarını aktaran Rektör Uzun, “Sürdürülebilir peyzaj uygulamalarımız kapsamında kampüslerimizi daha iyi hale getirmek, doğanın güzellikleri arasında bir yaşam alanı oluşturmak ve biyolojik çeşitliliği arttırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda yağmur sularının biriktiği doğal bir gölet oluşturduk. Bu göletimiz kampüsümüze kattığı güzelliğin yanı sıra çim alanlarımızın ve ağaçlarımızın sulanmasında da kullanılıyor. Böylece bir yandan tasarruf sağlarken diğer yandan da ekolojik dengeyi korumuş oluyoruz” diye konuştu.

“Geleceğe nefes olmaya devam ediyoruz”

Rektör Uzun, ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ ve ‘Geleceğe Nefes’ seferberliği kapsamında yüzlerce kişinin katılımıyla Kutlubey Yerleşkesinde 4 bine yakın fidan dikildiğini de hatırlatarak “Yeşilin her tonuyla toprağa hayat, öğrencilerimize nefes olacak yeşil kampüs çalışmalarımız kapsamında çalışmalarımıza hız kazandırdık. Bu kapsamda Kutlubey Yerleşkesine kazandırılan 110 bin metre kare yeşil alanı farklı niteliklerde yetişkin 361 ağaçla süsledik ve süslemeye de devam ediyoruz. Ayrıca ‘Geleceğe Nefes’ seferberliği çerçevesinde Bartın’da dikilen 5 bin 48 fidandan 3 bin 925’i Kutlubey Yerleşkemizde toprakla buluşturuldu. Bu noktada Üniversitemize gösterdikleri yakın ilgi ve desteklerinden dolayı Tarım ve Orman Bakanımız Doktor Sayın Bekir Pakdemirli’ye ve ihtiyacımız olduğu her anda yanımızda olarak bizlere destek veren Bartın Valimiz Sayın Sinan Güner’e ile kamu kurum ve kuruluşlardan tüm temsilcilerimize teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim