BARTIN’a bağlı Şahne köyünde 1991 yılında Bartın İl Jandarma Komutanlığı tarafından kullanılmaya başlanan Atış Poligonuna köye yakın olması nedeniyle vatandaşlar tepki gösteriyor.
Şahne köyünde 1991 yılında yapılan daha sonra Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü'nün "08 Mart 2011 tarihli ve 1434 sayılı Orman Bakanlığı Oluru" ve 15 Mart 2011 tarihinde imzalanan "Kesin İzin Taahhüt Senedi" ile toplam 28.000 m2 arazi 15 Mart 2011 tarihinden itibaren 49 yıllığına Jandarma Genel Komutanlığı namına Bartın İl Jandarma Komutanlığına tahsis edildi.
Yapılan tahsis üzerine mevcut atış alanlarının daha güvenli hale getirilmesi için Bartın İl Jandarma Komutanlığına ait Şahne Köyünde bulunan atış alanının standart hale getirilmesi için Güvenlik ve Savunmaya yönelik Silah, Araç, Gereç ve Savaş Teçhizatı alımları ekonomik kodundan 151 bin 769 tl. harcanarak 16 Ağustos 2011 tarihinde inşaatına başlandı. Ve 15 Aralık 2011 tarihinde tamamlanarak, Bartın İl Jandarma Komutanlığı personelince atış faaliyetlerine başlanıldı.
Atış poligonunun 50 metre ilerisinde evi bulunan 60 yaşındaki Mustafa Özkaya, Atış poligonun kaldırılması için 2011 yılından bu yana Bartın Valiliğine, Jandarma Genel Komutanlığına Poligonun kaldırılması için 6 kez dilekçe yazdı. Özkaya verdiği dilekçelere olumsuz yanıtlar aldı.
Özkaya: Atış yapılırken dışarıya çıkamıyoruz
İl Jandarma Alay Komutanlığı 1 ayda 3 kez atış için poligona geldiğini belirten Köyde yaşayan Mustafa Özkaya, “Atış poligonunun başka yere yapılması için yetkililere verdiğim dilekçelerden hep olumsuz yanıtlar aldım. Atış yapılacağı zaman evlerimizdeki çocuklarımız büyük korku yaşıyor. Jandarmanın atış yapacağı zamanlarda kimse evinden dışarıya çıkamıyor. Atış poligonu benim evime sadece 50 metre uzaklıkta, daha önceki senelerde kurşunlar evlerimize bile isabet etti. Biz bu poligonun başka yere taşınmasını istiyoruz.”dedi.
Valilik Açıklama Yaptı
Bartın Valiliği de konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Atış alanının atış istikametinde ve yanlarında herhangi bir yerleşim yeri bulunmamakta olup, atış alanı inşaatı tamamen bitmiş, atış alanı cephesi ve çevresi 5 metre yükseklik ve 2 metre genişlikte toprak sütre ile çevrilmiş ve mermi sekmelerine karşı tedbir alınmıştır. Ayrıca atış alanının etrafına insan ve hayvan girişini engellemek amacıyla fens teli çekilmiş ve atış yapılmadan önce köy camisinden atış yapılacağı Merkez Jandarma Komutanlığı tarafından köy halkına bir gün öncesinden duyurulmakta ve atış flaması çekilmektedir. Yukarıda yazılı hususlarda belirtilen sebepler ve İl Jandarma Komutanlığınca İlimiz genelinde yapılan araştırma neticesinde, en uygun atış alanının 1991 yılından bu yana kullanılmakta olan Şahne Köyündeki bahse konu arazi olduğu anlaşılmıştır. Atış alanında bugüne kadar sivil şahıslara yönelik herhangi bir kazaen yaralama olmamıştır. Ayrıca poligonu kullanmakta olan İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğüne güvenlik ve emniyet tedbirleri konusunda daha hassas davranılması yönünde gerekli talimatlar verilmiştir.”denildi.