Bartın Sağlık Müdürlüğü Osman Nacaroğlu, yaptığı basın toplantısında “Ağır yaralı yada acil tedavi gerektiren bir hastaya zaman kaybetmeden etkin ve uygun müdahalede bulunulması çok önemlidir. Bu amaçla acil konusunda özel eğitim almış sağlık personelinden oluşan İl Ambulans Servisi Başhekimlikleri ve Acil Yardım ve Sağlık İstasyonları oluşturulmuştur. İlimizdeki acil sağlık hizmetleri 2011 yılı itibariyle İl Merkezinde 2. Kozcağızda 2, Amasra'da 1, Kurucaşile'de 1, Ulus'ta 1 olmak üzere 7 Acil Yardım ve Sağlık İstasyonu ve yaz aylarında faaliyete geçen İnkum Acil Yardım ve Sağlık İstasyonu; 13 Acil Yardım ve 13 Hasta Nakil Ambulans ile İl Ambulans Servisi Başhekimliği tarafından sunulmaktadır. Acil Yardım Sağlık İstasyonları 24 saat kesintisiz ve ücretsiz hizmet sunmaktadır. Acil yardım çağrısında bulunmak istediğinizde 112 numarasını tuşlamanız yeterlidir. 112'yi; her türlü yaralanmalı trafik kazalarında, bayılmalarda, durup dururken yere yığılmalarda, düşmelerde, şiddetli göğüs ağrısı olması durumunda, şiddetli nefes darlığı varsa ve zorlukla nefes alınıyorsa, ciddi bir hastalık varsa, büyük kanamaların olduğu durumlarda, yangın durumlarında içeride insan olduğu biliniyorsa, boğulmalarda ve ciddi zehirlenmelerde arayabilirsiniz. Sabit telefon, ankesörlü telefon yada cep telefonlarından 112 numarasını ulaştığımız da 112 Komuta Kontrol Merkezinde görevli personel çağrınızı karşılamakta ve en yakın istasyondan Acil Sağlık Ekibimiz yardımınıza ulaşmaktadır” dedi.

112’Yİ GEREKSİZ YERE MEŞGUL ETMEYİN

Nacaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 112'yi aradığınızda sakin olun, net ifadelerle konuşarak; tam olarak yerinizi tarif edin (tarif sırasında mektup adresinizle birlikte etrafınızda bulunan okul, cami, karakol, market vb gibi bilinen ayrıntıları vermeye çalışın). Hastalığın veya yaralanmanın tarifini yapın, hasta veya yaralı sayısını bildirin, adınızı, soyadınızı ve aramayı gerçekleştirdiğiniz telefon numarasını bildirin. Çağrınızı karşılayan 1 12 görevlisi size aksini söylemedikçe telefonu kapatmayın. 1 12 Görevlisinin sizi tekrar arayabileceğini akılda tutun ve telefonunuzu gereksiz yere meşgul etmeyin. 112 ambulansının adresinize ulaşma süresi, size en yakın istasyondaki ambulansın görevde olup olmamasına, muhitinizdeki trafik yoğunluğuna, hava-yol şartlarına ve belki de en önemlisi yaptığınız adres tarifinin doğruluğuna göre değişir. . Bunun yanında zaman zaman asılsız ihbarlarda bize sıkıntı vermektedir. Çocuğuna 112’yi aratan, telefon denemek için bu hattı kullananlar ihtiyacı olan vatandaşlar için engel teşkil etmektedir.

7 GÜN 24 SAAT TAKİP EDİYORUZ

İlimizdeki 112 hizmetleri modern çağın gereksinimlerine göre dijital sistemle sunulmaktadır. 112 Acil Operasyon Yönetim Yazılımı ile çağrının geldiği andan itibaren olay sonuçlanıncaya kadar geçen tüm süreç kayıt ve kontrol altına alınmaktadır. Çağrı Merkezi Sistemi ile tüm telefon işlemlerinin bilgisayar üzerinden gerçekleştirildiği 112 Acil ihtiyaçlarına özel entegre çağrı merkezi uygulaması geliştirilmiştir. Kara Liste özelliği sayesinde "sapık" çağrıların çoğu önlenmekte ve gelen arama miktarlarında önemli ölçüde azalma sağlanmıştır. Ses Kayıt Sistemi ile tüm çağrıların santrale ulaştığı andan itibaren ses kayıtları tutulmakta, ekipler ile yapılan telsiz görüşmeleri kayıt altına alınmaktadır. Sayısal Harita Uygulamaları ile bilinmeyen adresler sayısal haritalar üzerinde aranabilmektedir. GPS Uyduları üzerinden Ambulans İzleme ile 7 gün 24 saat Sayısal Haritalar üzerinde izlenmesi; hızlarının, hareket saatlerinin, duraklama yaptıkları yerlerin ve sürelerin takibi sağlanmaktadır. Hastaneler ile Koordinasyon sağlanarak Internet üzerinden kurulan bağlantı sayesinde Komuta Kontrol Merkezinden hastanelerdeki boş yatak, cihaz durumları ve nöbetçi personelin takibi sağlanmaktadır.

KIRSAL KESİMDE 112 HİZMETLERİ YÜZDE 100

İlimiz nüfusunun yüzde 68'i kırsal kesimde yaşamaktadır. Kırsal kesimde yaşayan nüfusumuzun 112 hizmetlerine ulaşma oranı % 100'e ulaşmıştır. Acil Yardım ve Sağlık İstasyonlarımız 2011 yılının ilk altı ayında 4658 vakaya müdahale etmiştir. Tüm istasyonların kentsel bölgede vakaya ulaşım süresi 6,50 dakika, kırsal bölgede vakaya ulaşım süresi 21.47 dakikadır. En çok müdahale edilen hastalıklar arasında ilk sırada Kardiyovasküler hastalıklar yer almaktadır. Kardiyovasküler hastalıkları; travma, solunum sistemi hastalıkları, psikiyatrik hastalıklar ve nörolojik hastalıklar takip etmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından Ekim 2008 tarihinden itibaren Hava Ambulans Sistemi devreye sokulmuştur. Gerekli görülen durumlarda acil sağlık hizmetlerinde helikopter ambulanslar ve uçak ambulanslardan da yararlanılmaya başlanmıştır. İlimizde helikopter ambulansla 15 hasta sevk edilmiştir. Unutulmamalıdır ki; 112 hizmetleri acil tedavi gerektiren ve zamana karşı yarışılarak sunulan hizmetlerdir. Bu nedenle trafikte ambulanslara öncelik vermemiz, 112 telefonunu acil durumlar dışında ve gereksiz yere meşgul etmemiz vatandaşlık görevlerimizdendir.