Kerestecilik ve ağaç sektörünün Bartın’ın ticari hayatında önemli bir yere sahip olduğuna değinen Ali Kartal, “Bartın’da seyahat eden İbrahim Hamdi’nin Bartın’la ilgili yazdıklarından Bartın’daki keresteciliğin 4-5 asır öncesinden başladığını yine bin 150 hicri takvimine göre Bartın pazarından bahisle kazalarından pazarcılar gelip şimşir çıra ve kereste götürüp alış veriş ederler denilmekte ve aynı yıllarda Mısır’la alış verişi olan Bartın’da Mısır’a kereste nakledilmektedir. Aynı zamanda İstanbul’a en çok kereste gönderen Bartın olmuştur. Ticari tarihinde kereste Bartın için büyük bir önem taşımaktadır. Fabrika mamulü kereste imalatı Türkiye’de 1890 yılında gerçekleşmiş ve 1896 yılında da ilk makine ile fabrika üretimine geçilmiştir. Ancak günümüze gelindiğinde yüzde 63’ü ormanlarla kaplı olan ilimizde üretim yapan firma sayısı bir elin parmakları kadar azdır” dedi.
AĞAÇ VE KERESTECİLİK SEKTÖRÜ 39 YILDIR YAŞATILIYOR
Firmaları hakkında BAKİAD Yönetim Kuruluna bilgiler veren Ali Kartal, “Firmamız 1973 yılında babamız Lütfi Kartal önderliğinde kurulmuş ve 39 yıldır ağaç sektöründe faaliyetini devam ettirmektedir. O yıllardan bu güne kadar ağaç sektörünün yanında nakliyat otobüs işletmeciliği sektöründe de faaliyet göstermiştir. 1996 yılında Kartal petrol ve ağaç sanayi limitet şirketi ismiyle kurumsal bir kimlik kazanan fabrikamız 3 sektörde faaliyetlerini sürdürmektedir. 19 yıldır sürdürmüş olduğu akaryakıt bayiliği 16 yıldır sigortacılık sektörüyle kesintisiz olarak devam etmektedir ve 39 yıldır ağaç sektöründeki hizmetlerimiz kesintisiz devam etmektedir. Kereste işine önem vererek üretime dayalı iş yapmak istedik. ” dedi.
AHŞAP TEKNOLOJİ İLE BİRLEŞTİRİLDİ
20 bin metrekare açık, 3 bin metrekare kapalı alanda 41 kişinin çalıştığı işletmelerinde yıllık 25 bin metreküp kereste üretimi yaptıklarını belirten Ali Kartal, ahşabı teknoloji ile birleştirerek çok güzel eserlerin ortaya çıktığını söyledi. Bir yıl önce görkemli bir törenle hizmete açtıkları ahşap market mağazasının ve ahşabın teknoloji ile birleştirilerek oluşturdukları örnek ofis binasının ilgi gördüğünü ifade eden Ali Kartal, “Sektörün yaşatılabilmesi ve rekabet edilebilmesi için çağın gerektirdiği teknolojik yenilikleri takip etmeniz şart. Ağaç ve kereste sektörünün yaşatabilmek için ahşabı teknoloji ile birleştirmeye devam ediyoruz. Aynı zamanda kurutma ve buhar fırınları ile daha kaliteli daha dayanıklı ve sağlıklı ürünler üretmek için çalışılmaktadır. Üretim tesislerimiz en yüksek teknolojiyi kullanarak kaliteli çevreye saygılı üretim iş sağlığı ve güvenliğine önem veren bir anlayışa sahip yönetim kadrosu tarafından yönetilmektedir. Biz unutmuyoruz ki tüm dünyada yüzyıllardır sunduğu yüksek kalite sağlık ve estetik standartlar nedeniyle tercih edilen ahşabın sunduğu bu güzelliklerin teknoloji ile birleşmesinde katkıda bulunan firmamız her zaman en iyiyi, en güzeli çevreye saygılı olmayı ve gelecek nesillere ahşabı ve ağacı seven daha güzel bir dünyayı hedeflemektedir. Ve unutmayalım ki ağaç işlemek sanattır” dedi.
BARTIN’DAN YURDUN DÖRT BİR YANINA MALZEME GÖNDERİYORUZ
Bartın’da tarihi ahşap evlerin restorasyonunu da yaptıklarını ifade eden Kartal, “Firmamız ağaç sektöründeki yatırımlarına önem vermiştir. Son 4 yılda Bartın’ımızdaki eski binaların restorasyonuyla ilgili 14 binada tedarikçi firma olduk. Bartın’ımızda 260 civarındaki eski binanın yenilenmesine Kültür Bakanlığı ve TOKİ tarafından destek verilmektedir. Yeni ahşap evler projemiz de var. Birinci derecede deprem bölgesi kapsamında bulunan Bartın’da sağlıklı ve depreme dayanıklı olması açısından ahşap evleri önemsiyoruz. Ayrıca yurdun dört bir yanına malzeme gönderiyoruz. İç pazarda son 5 yılda yükselen bir ivme var. İnşaatlık ve doğramalık kereste, döşeme lambri rabıta, dış cephe ve ahşap yapı uygulamaları, restorasyon, çatı kaplama ve yalıtım ürünleri ile yurdun her yerine hizmet vermekteyiz. İhracat konusunda ise doğu ülkelerindeki bazı sıkıntıların geçmesini beklemekteyiz”
KDV TEVKİFATI ÜRETİCİYİ ZOR DURUMDA BIRAKABİLİR
1 Mayıs 2012 tarihi itibariyle geçerli olan KDV Tevkifat oranı tebliğine göre ithalatçılara tevkifatın uygulanmaması uygulamasının üreticileri sıkıntıya sokacağını ifade eden Kartal Ağaç Firması Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kartal, “Tebliğe göre söz konusu malların ithalatçıları tarafından tesliminde tevkifat uygulanmayacaktır. İthalatçılar tarafından yapılacak teslimlerde, satıcı (ithalatçı) tarafından düzenlenecek faturada "Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden tevkifat uygulanmamıştır." açıklamasına ve ithalata ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine yer verilecektir. Bu uygulama vadeli satış yapan yerli üreticilerimizi sıkıntıya sokacaktır. Bu uygulamanın sıkıntıları şimdiden çekilmeye başlamıştır. Üreticiye uygulanacak KDV tevkifatı ithalatçıya da uygulanmalı. Üretici ithalatçı dengesi gözetilerek uygulama bir kez daha gözden geçirilmelidir.” dedi.
AĞAÇ İŞLEMEK SANATTIR
Bartın’ın ticari tarihinde ağaç sektöründen sonra yumurtacılık sektörünün de önemli bir yeri olduğunu ifade eden Ali Kartal, “Ağaç ve kereste sektörünü çağın gerekliliklerine göre hazırlanarak teknolojiyi takip ederek yaşatmaya çalışıyoruz. Ağaç işlemenin bir sanat olduğunu düşünerek dersimizi ona göre çalışıyoruz. Bartın’ın ticari tarihinde keresteden sonra yumurtacılık da çok önemli bir yer tutar. Mesleğin küçüğü büyüğü de olmaz. Bartın’ın tarihinde önemli yer tutan mesleklerin tam anlamıyla yaşatıldığı söylenemez. Mesleklerimizi, değer ve potansiyellerimizi bugünlere ve ileriki nesillere taşımada güçlük çekilmiştir. Örneğin yumurta sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın 2012 yılı ihracat hedefi şimdi 1 milyar dolar olduğunu görüyoruz” dedi.
DİKYURT TEBRİK ETTİ
Derneklerinin Yönetim Kurulunu ağırlayan üyeleri Ali Kartal’a teşekkür eden BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Başta Lütfi Kartal ağabeyimiz olmak üzere İl Genel Meclis Başkanımız ve derneğimizin yönetim kurulu üyesi Ali Kartal ve Murat Kartal kardeşimizi ve tüm çalışanlarını tebrik ediyorum. Bartın’ın tarihinde önemli yer tutmuş bir meslek olan kerestecilik şimdi teknoloji ve modernite ile birleştirilerek yaşatılıyor. Bu mesleği Bartın’ımızda sürdüren ve yaşatan firma sayısı gerçekten çok az sayıda. Ülkemizin en zengin ormanlarına sahip Bartın’ımızda bu mesleğin sürmesi ve yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl Gaziantep’e gittiğimizde SANKO Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve Adil Konukoğlu Bey’de Bartın’ın ata mesleğini bırakmamasını, tarihinde yer etmiş önemli ticari faaliyetlerin sürdürülmesi tavsiyelerinde de bulunulmuştu. Evet bu gerçekten doğru bir tespitti. Osmanlı döneminde zengin orman kaynaklarını kerestecilik yoluyla üretime açarak, donanmanın kadırga ve kalyon ihtiyaçlarını karşılayan, gemi yapımcılığı ile ünlenen Bartın’da kerestecilik ve ağaç sektöründe üretim yapan firma sayısı bir elin parmakları kadar aza indi. 1. Derecede deprem bölgesinde bulunan Bartın’da ahşap evlerin daha fazla yayılması ve gündemde olması gerekir. Geçtiğimiz yıl açılışı gerçekleştirilen ahşap market mağazası ve bugün ağırlanmış olduğumuz ahşapla teknolojinin birleştirilmesiyle yapılan bu mekanın ofislerin ve ahşap evlerin sayılarının artması önemlidir. Kerestecilik ve ağaç sektörünün duayeni olan Kartal ailesi bu işin duayeni konumundadır. Kendilerini tekrar tebrik ediyor, bundan sonraki iş hayatlarında başarılar diliyorum” dedi.
BAKİAD Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Çakır da Kartal ailesini tebrik ederek, kerestecilik ve ahşap sektörünün teknoloji ile birleştirilerek üzerine katma değer katarak devam ettirilmesinin Bartın için önemli bir kazanç olduğunu söyledi.
KDV TEVKİFATI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
1 Mayıs 2012 tarihinde başlayan KDV tevkifatının ağaç sektöründeki sanayiciyi ve üreticileri sıkıntıya sokmaması gerektiğini dile getiren BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt bu uygulamanın üretici ve ithalatçı arasındaki dengenin korunması ve satış işleminde tevkifatın gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Toplantının ardından Ali ve Murat Kartal’ın ev sahipliğinde kahvaltı yapan BAKİAD üyeleri günün anısına hatıra fotoğrafı çektirirken BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt tarafından üzerinde Ayetel Kürsü ve Nazar duası bulunan tablo hediye edildi.