Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Bölgesel Amatör Lig'in (BAL) adını Profesyonelliğe Geçiş Ligi (PGL) olarak değiştirdi.
İsim değişikliğiyle birlikte Bartın futbolunda gözler yeniden Bartınspor'un profesyonel liglere dönüş yoluna çevrildi.
Geçtiğimiz sezon Bartın 1. Amatör Küme'ye düşen Bartınspor, 2026-2027 sezonunda PGL'de mücadele edemeyecek. Bartın'ı yeni sezonda Profesyonelliğe Geçiş Ligi'nde Arıt Kayadibispor temsil edecek.
Bartınspor'un 2027-2028 sezonunda PGL'de yer alabilmesi ise hem kendi performansına hem de Arıt Kayadibispor'un sezonu tamamlayacağı sıraya bağlı olacak.
Buna göre, Arıt Kayadibispor'un PGL'den 3. Lig'e yükselmesi ve Bartınspor'un Bartın 1. Amatör Küme'de şampiyon olması halinde kırmızı-siyahlı ekip doğrudan PGL'ye katılma hakkı elde edecek.
Arıt Kayadibispor'un sezon sonunda PGL'den düşmesi durumunda ise Bartınspor, amatör kümede şampiyon olması şartıyla herhangi bir baraj maçı oynamadan doğrudan PGL'ye yükselecek.
Arıt Kayadibispor'un ligde kalması ancak orta sıralarda sezonu tamamlaması halinde ise Bartın futbolunu PGL'de hangi takımın temsil edeceği baraj maçında belli olacak. Bartın 1. Amatör Küme şampiyonu olabilirse Bartınspor ile Arıt Kayadibispor karşı karşıya gelecek, kazanan ekip bir sonraki sezonda Bartın'ın PGL'deki temsilcisi olacak.
TFF'nin yaptığı isim değişikliğiyle birlikte, yıllarca "BAL" olarak bilinen organizasyon bundan sonra Profesyonelliğe Geçiş Ligi (PGL) adıyla düzenlenecek.
TFF'nin yayımladığı talimata göre, 2026-2027 sezonunda PGL'de mücadele edecek kulüplerin lige katılım belgelerini elektronik ortamda iletmeleri, evrak asıllarını ise 7 Ağustos 2026 tarihine kadar federasyona ulaştırmaları gerekiyor.
Yeni düzenlemeye göre kulüpler, 250 bin TL lige katılım bedeli ile 750 bin TL teminat sunacak. Katılım bedeli sezon sonunda iade edilmeyecek. Teminat bedeli ise disiplin cezaları ve varsa diğer kesintilerin ardından kulüplere geri ödenecek.
Öte yandan, kulüplerin maçlarını oynayacakları stat ile antrenman yapacakları tesislerin kendilerine tahsis edildiğini gösteren resmi belgeyi de federasyona sunmaları zorunlu olacak. Bu şartı yerine getiremeyen kulüpler lige kabul edilmeyecek.
Yeni sezonda ayrıca 1 Ocak 2012 ve sonrasında doğan futbolcular forma giyemeyecek, ligde yabancı uyruklu futbolcu oynatılmasına da izin verilmeyecek.






