Değerli Basın Mensupları;
1. Müvekkilim ÇELİKERLER Ltd. Şti hakkında son zamanlarda İl Özel İdaresinden 49 yıl süre ile bağımsız ve sürekli nitelikli bedelsiz irtifak hakkı ile kullanımına tahsis edilmiş olan arsanın tahsis işleminin iptal edileceğine ilişkin spekülasyonlar yapılmaktadır. Bu spekülasyonların şirketimizin ticari itibarı açısından sona ermesi amacıyla bu basın açıklamasının yapılması gereği ortaya çıkmıştır.
2. Müvekkilim arsayı istihdam şartıyla 49 yıllığına irtifak hakkı ile kullanmaya başlamış, arsa üzerinde işyerini kurmuş ve eleman çalıştırmaya başlamıştır. İşlerin yoğunluğuna göre çalışan sayısı zaman zaman 100’ü geçse de ortalama olarak 85 kişi civarında olmuştur. Yani bu kadar çalışana iş imkanı sağlanmıştır. Kısa bir süre içerisinde Bölgenin Taşeron alt yüklenicisi olarak örnek bir firma haline gelmiştir. Müvekkilin arkasında bölgede büyüyen firmalar bulunmaktadır. Yazılı ve görsel basında çıktığı üzere müvekkilin, 5 yılda 500 istihdam sağlamak en büyük hedeflerinden birisidir.
3. 21.11.2013 tarihinde www.bartin.info isimli internet sitesinde “Arsa Geri Alınıyor (mu?)” başlığı ile İl Genel Meclisi toplantısında tahsisin kaldırılacağı yönünde habere yer verilmiştir. Bu haberler müvekkil şirketten önce arsayı kullanan ve sözleşmesi feshedilen Kardelen Ambalaj A.Ş.’ne karşı kaybedilen dava sonucunda Valilik tarafından ödenmesi gereken parayı, aynı arsayı kullanmak dışında hiçbir ilgisi olmamasına rağmen, müvekkil şirketin ödemesine yönelik haksız ve yoğun bir baskıların bir devamı olarak ve baskıyı daha da artırmak amacıyla çıkarıldığı anlaşılmaktadır.
4. Haber içeriğinden istihdam şartına uymadığından tahsisin iptal edileceğinden bahsedilmektedir. Müvekkil şirket istihdam şartına fazlasıyla uymaktadır. Ancak uyulmadığı varsayılsa dahi bunun sonucu tahsisin iptali olamaz. Taraflar arasında yapılan Sözleşmenin okunmadan karar alma yoluna gidildiği anlaşılmaktadır. Müvekkilim şirkete Sözleşme ile belirlenen rakamdan %10 aşağısına kadar eleman çalıştırma hakkı verilmektedir. Buna rağmen yukarıda açıklandığı üzere, müvekkil şimdiye kadar bu rakamın çok üzerinde eleman çalıştırmış ve 5 yılda 500 eleman çalıştırma hedefindedir.
5. Yukarıda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere söz konusu arsa müvekkil şirkete 49 yıllığına tahsis edildiğinden, bu süre içerisinde kullanacağını düşünerek uzun vadeli yatırımlar yapmış ve arsaya ilave değer kazandırmıştır. Müvekkil şirket, geçen süre içerisinde ticari itibar olarak da Bartın’da parmakla gösterilen firmalar arasına girmiştir. Yapılan işlerle tüm Türkiye’ye, hatta yurt dışına hizmet verilmekte, yakın bir gelecekte Ulusal olarak saygın bir şirket olmak hedeflenmektedir.
6. Bilindiği üzere ticari hayatta mesleki itibar çok önemlidir. Müvekkil şirket de yapmış olduğu çalışmalar sonucunda oldukça saygın bir konuma gelmiştir. Ancak tahsisin iptal edileceğine ilişkin çıkan haberler, müvekkilin mesleki itibarına gölge düşürmektedir. Çalışanlar arasında söylenti hızla yayılmış ve çalışma verimi bir anda düşmüştür. İşlerinden olacakları kaygısına kapılan çalışanlar, kendilerini yeterince işlerine verememektedirler. Bu durum karşısında uğranılması muhtemel zararlara engel olunmasının sağlanmasını istemek amacıyla işbu basın açıklamasının yapılması gereği ortaya çıkmıştır.
7. Daha Müvekkilden önceki firmanın borcu ödenmeden, arazi üzerine kat kat fazla değer katmış ve sözleşme ile belirlenen bütün yükümlülüklerini yerine getiren ve sözleşme ile de tahsisin iptalinin mümkün olmamasına rağmen müvekkil şirketin, haksız ve hukuka aykırı bir biçimde tahsisinin iptali halinde müvekkil şirket açısından oluşacak zararın nasıl karşılanacağı doğrusu merak edilmektedir.
8. Hukuk devletinde hukuk kurallarına uyulması esastır. Bu esasın en başta bir Devlet kurumunca çiğnenmeye çalışılması doğrusu şirketimizi şaşkınlığa uğratmıştır. Yapılmakta olan tahsisin iptaline yönelik haksız çalışmaların derhal durdurulması, aksi takdirde uğranılacak, maddi ve manevi her türlü zararın tazmin edileceğinin bilinmesi amacıyla ilgili kuruma ihtarnamemiz gönderilmiştir. Buna rağmen çalışmaların sona erdirilmemesi halinde yasal her türlü yola başvuracağımızın bilinmesini saygıdeğer basınımızın saygıdeğer üyelerinin bilgilerine sunarız
Saygılarımızla. 22.11.2013
ÇELİKERLER Çelik Konstrüksiyon İnşaat
Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd Şti
Hukuk Müşaviri Avukat Mehmet Ali CANLI




