Bartın Valisi Nusret DİRİM'in 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlama Mesajı:

Çağımızın dinamik mesleklerinden biri olan gazetecilik, ideal manada haberin doğrusunu insanlara ulaşmasını sağlamak gibi anlamlı bir misyonu içermektedir.

İletişim çağının hayatımızın her noktasına sirayet ettiği günümüzde her an haber peşinde koşan basın çalışanları, tarafsız ve evrensel normlara uygun ilkeler çerçevesinde yayıncılık yaparak, kamuoyunu aydınlatarak, halkımızın talep ve beklentilerini yansıtarak da kamusal bir görevi yerine getirmektedirler.

Bunları yaparken basın mensuplarının; basın meslek ilkelerini gözetmesi, kişilik haklarına saygı göstermesi, dünyanın en zengin dillerinden biri olan Türkçemizin kullanılmasına ve korunmasına özen göstermesinin de son derece önemli olduğunu unutmamaları gerekmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, İlimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi ve kalkınmasına gündeme taşıdıkları konularla katkı sağlayan değerli basın çalışanlarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü” kutluyor, ebediyete intikal eden basın çalışanlarını rahmetle anıyor, görevi başında bulunanlara çalışmalarında başarılar dileyerek selam ve sevgilerimi sunuyorum.

Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'tan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlama Mesajı:

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Sözcüsü Yılmaz Tunç "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Milletvekili Tunç mesajında; İnsan, çevresinde ve dünyada olup bitenleri öğrenmek ve öğrendiklerini veya düşündüklerini başkalarına duyurmak ihtiyacındadır. Bu ihtiyaç az veya çok her insanın doğasında vardır. Bu ihtiyacın giderilmesi için girişilen çeşitli teşebbüsler sonunda bugün basın-yayın dediğimiz ve medeni toplumun dördüncü kuvveti saydığımız "basın müessesesi" doğmuştur.

Basın, toplumun aydınlatılmasında, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinde çok önemli görevler ifa etmektedir. Basın çalışanları ve gazete emekçileri çok güç şartlarda zaman zaman hayatlarını dahi riske atarak, habere ulaşmak ve topladığı haberleri en doğru, tarafsız  ve en hızlı bir şekilde halka ulaştırmak için büyük gayret sarf etmektedirler.

Farklı görüş ve düşünceleri objektif bir şekilde ortaya koyan tarafsız bir basının, toplumun bilinçlenmesinde, dolayısıyla da barış, huzur ve güven ortamının güçlenmesinde önemli payı vardır. ``Toplumun, gözü, kulağı, sesi olma görevini üstlenen, Demokrasi kültürünün yerleşmesi ve demokrasinin sağlıklı işlemesinde büyük rolü bulunan bağımsız ve özgür bir basın, ülkemizin bağımsızlığı ve toplumumuzun özgürleşmesinin de güvencesidir. İlkeli, tarafsız ve sorumlu gazetecilik anlayışı doğrultusunda olaylara farklı bakış açısı getirerek, çok sesliliğe ve düşünce özgürlüğüne de katkıda bulunan basın, şeffaf ve açık bir toplum olma yönündeki çabalara da bu işleviyle destek olmaktadır.

Bilgi çağı ile birlikte teknolojinin gelişmesi, beraberinde basının da gelişmesini sağlamış, yazılı ve görsel medya ve internet gazeteciliği sayesinde kamuoyu tüm gelişmeleri daha şeffaf bir şekilde takip etme imkanına kavuşmuştur.

Değerli gazete çalışanları da gelişen ve değişen basının tüm gereklerini yerine getirerek, mesleklerini sürdürmektedirler. Doğru ve tarafsız haber verme görevini yerine getiren basın mensuplarımızın özverili çalışmalarını takdirle anıyor,  görevlerinde başarılar diliyor, tüm basın mensupları ve gazete çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü tebrik ediyor, selam ve saygılarımı sunuyorum.  

Akın: Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.

Başkan Akın mesajında, " Mesleklerinin onuru ve özveri ile toplumun sesi olma işlevini yerine getiren, doğru, ilkeli, kişilik haklarına saygılı habercilik anlayışını benimseyip, her koşulda meslek etiğini gözeterek kamuoyunu bilgilendiren basın çalışanlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, sevgi ve selamlarımı sunarım" dedi.

Rektör Uzun'un 'Gazeteciler Günü' mesajı

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, gazeteciliğin fedakârlık isteyen bir meslek olduğunu belirterek "Gazetecilik işlevleri itibariyle bir milletin siyasi, kültürel ve ekonomik değerlerinin korunmasında vazgeçilmez unsurlarındandır. Toplumun habere, bilgiye ve fikre ulaşmasında aracı olan gazeteciler, kamuoyu oluşturmak ve kamunun vicdanı olması noktasında hayati bir işi yerine getirmektedir. Bu noktada gazetecilik mesleği demokrasinin temel dayanaklarından biri olmakta, toplum adına görev yapan gazeteciler her türlü olağanüstü durumda mesleklerini en iyi şekilde icra etmeye gayret göstermektedir." dedi.

Gazetecilik mesleğinin toplumların demokrasi kültürünün yerleşmesinde ve korunmasında önemli bir yere sahip olduğunu da vurgulayan Rektör Uzun, 15 Temmuz gecesinde gazeteciliğin bir meslek olarak ne kadar önemli olduğunun bir kez daha görüldüğünü vurguladı.

Rektör Uzun, gazeteciliğin özverili ve mesai kavramı olmaksızın yapılan zor bir meslek olduğunu da kaydederek "Çalışma şartlarının zorluklarına rağmen işlerini en iyi şekilde yapmaya çalışan tüm basın çalışanlarımızın 10 Ocak Gazeteciler Günü'nü tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim." diye konuştu.

Saadet Partisi Kadın Kolları Bartın İl Başkanı Fatma Gizli'nin Gazeteciler Günü mesajı:

10 Ocak 1961 yılından itibaren "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak andığımız bu önemli günde, siz değerli basın mensuplarını içtenlikle tebrik ediyoruz.

Bilgiye ulaşmanın kolay olduğu fakat doğru bilgiyi bulmanın zorlaştığı günümüzde, basın mensubu kardeşlerimizin büyük bir özveriyle çalıştıklarının farkındayız. Bu sebeple hak ve adaletin tesisi için kaleminizden dökülen her bir sözcüğün, bizim için değeri oldukça büyüktür. Bu kutsal vazifenizde bizlerin desteği her zaman sizlerle olacaktır.

Ülkemizde; kişi hak ve özgürlüklerine dayalı, düşünce ve ifade hürriyetinin ilke edinildiği, basın mensuplarının görevini özgürce gerçekleştirebildiği; örgütlenme ve sendikalaşma haklarını mümkün kılan bir ortamın ivedilikle sağlanması gerekmektedir.

Ülkemizin içinde bulunduğu olağanüstü şartların bir an önce sona erdiği; siyasi kutuplaşmalardan uzak, barışın, huzurun ve refahın tesis edildiği ve siz gazetecilerin evrensel basın ilkeleriyle tarafsız ve etik kurallara bağlı olarak mesleklerini icra edebilecekleri bir iletişim ortamına ulaşmak ortak beklentimizdir.

Ayrıca terör ve savaş gibi olumsuz şartlarda çalışmak zorunda kalan yada iş bulamadığı için çalışamayan, İnternet medyası gibi yasal boşluk taşıyan alanlarda çalışarak mağdur olan gazeteciler başta olmak üzere bütün basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyoruz.

Eğitim-Bir-Sen Bartın Şube Başkanı Muhammet AKÇA'nın Gazeteciler Günü mesajı:

Eğitim-Bir-Sen Bartın Şube Başkanı Muhammet AKÇA 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı mesaj yayınladı.

Şube Başkanı Muhammet AKÇA’ yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

Yaşadığımız bilgi çağında, bilgiyi aktarmak, haber üretmek ve haberdar etmek çok daha değerli bir hâle gelmiştir. İnsanların bilgilenmesine kaynaklık etmesi, toplumların demokratik gelişmesine katkıda bulunması bakımından medya artık hayatımızın vazgeçilmez bir unsurudur. Zamanla çeşitlenen, imkânlarını ve kanallarını artıran, neredeyse hayatın her alanına ve anına nüfuz eden medyanın bu zengin içeriği, şeffaf ve denetlenebilir olmayı da zorunlu kılmıştır.

Gazeteciliğin, dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun artık kentlerde yaşamasıyla birlikte karmaşık hâle gelen toplumsal yapının demokratikleşme sürecinde ortaya çıkmış olması, onu dördüncü kuvvet olarak demokratik işleyişin esas unsuru durumuna getirmiştir. Hatta toplum iradesinin gasbedilmek istendiği kimi durumlarda basının kuvvet önceliği daha da önemli olabilmektedir. Çünkü hak ve özgürlük esaslı demokratik ortamlarda en etkili kitle iletişimi medya yoluyla kurulmaktadır. Bu anlamda medya geniş katılımlı bir tartışma, haberleşme, bilgilenme zeminidir. O nedenledir ki, toplumun tercih ve yönelimlerine saygısız ceberut yapılar basını susturmanın, karartmanın veya onu kendi maksatlarına alet etmenin ve aracı kılmanın yollarını denemişlerdir. Hemen bütün darbelerde toplumun algısı, yalan yanlış haber ve bilgiler yaymakla görevlendirilen basın tarafından yönlendirilmiştir. 28 Şubat postmodern darbe sürecinde yaşanan bu tarz toplum mühendisliği çabaları dürüst, gerçek gazetecilik adına utanç verici olmuştur. Ama diğer taraftan 15 Temmuz’da gazetecilerimizin genel olarak cesur, korkusuz, milletten ve demokrasiden yana takındıkları tavır, özgür gazeteciliğin ne ölçüde önemli olduğunu bir defa daha göstermiştir. Ayrıca bu milletin yanında, yanıltmayan, etik ve ilkeli tutum, gazeteciliğe ve gazetelere daha fazla itibar kazandırmıştır.

Medyanın artan imkân ve etkisi, ‘haber alma hak ve özgürlüğü’ başta olmak üzere, insanın diğer hak ve özgürlüklerini tezyif edici tarzda kötüye kullanılmamalıdır. Ancak her modern gelişmede olduğu gibi, bu etkinin kimi güçler tarafından istismar edilerek zaman zaman baskı ve şantaj aracına dönüştürüldüğü de bir gerçektir. Basının bir baskı ve zihin yönlendirme aracı olarak bütünüyle siyasi, ekonomik amaçlar için kullanıldığını biliyor, görüyoruz. Bugün bütün dünyada basının kendisinden umulan yarar dışında adeta bir silah ve tehdit aracı gibi kullanılmasına esefle şahit olabiliyoruz. Yalan yanlış haberlerle gerçeği çarptırmak, doğru bilgiye ulaşmayı engellemek bakımından esasen bir insan hakkı gasbıdır. Hak ve hukuku en çok gözetmesi gereken gazeteciler, maalesef kimi yanlış ilişkiler ağı içinde böyle bir çelişki içinde olabilmektedir. Bunların toplum ve hukuk nezdinde gördükleri karşılık mesleğini hakkıyla yapan gazetecilerin saygınlığını azaltmaz. Başta terör faaliyetleri olmak üzere, her türlü suçla gazeteciliğin yan yana anıldığı durumdan en fazla gazeteciler rahatsız olmuştur, olmalıdır.

Gerçek gazetecilik, insan haklarının daha rahat ve geniş ortamda yaşanmasını sağlar, sağlamalıdır. Medya, insanlığın yararına olması için kişi hak ve özgürlüklerine, özel hayat kuralına, kamu yararına, toplumsal huzura, millî hassasiyetlere, genel ahlâk kurallarına riayet ederek yapıcı bir fonksiyon icra etmelidir. Olumsuzluk, şiddet özendirmemeli, haber ve bilgiler şahsi çıkarlar için manipüle edilmemeli, kaynağı ve dili ile doğru habercilik başta olmak üzere, meslek etiğine uyulmalıdır.

Basın, iş kolu itibarıyla her alan ve kademesinde stresli, sıkıntılı, yıpratıcı, riskli bir faaliyet alanıdır. Özellikle kitle hareketleri, terör olayları, felaket bölgelerinde veya savaş alanlarında haber kovalayan gazeteciler, çoğu kez olaylardan doğrudan ve olumsuz etkilenebilmekte, birçoğu yaralanmakta hatta hayatını kaybetmektedir. Bunlarla birlikte, siyasi, ideolojik amaçlarla yapılan saldırıların savunmasız hedefi olan meslektaşlarının haberlerini yapmak durumunda kalmaktadır.

Eğitim-Bir-Sen Bartın Şubesi olarak, yaptığımız faaliyetlerin kamuoyuna duyurulması noktasında katkılarını gördüğümüz basınımıza ve değerli çalışanlarına teşekkür ediyor; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün, sosyal ve ekonomik hakların teslim edildiği bir gün olmasını temenni ediyoruz.

Basın emekçilerinin mesleklerini daha rahat ve verimli icra edebilmeleri için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, yasaların uygulanmasında ihtimam gösterilmelidir. Çalışan gazetecilere, bir kez daha çalışma hayatlarında başarılar diliyor, görevini yaparken hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz.