Başbakan'dan Dağınık Kadro talimatı

Konu ile ilgili Üniversiteli İşçiler İstanbul Temsilcisi Musa Kocakiren'in açıklaması:

SSK ve Bağ-Kur mensubu olarak çalışanlarda da benzer karmaşıklığın bulunduğu belirtilerek personel rejiminde derli toplu bir düzen getirilmesi talimatı verdi. Bakan Çelik, önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantılarında dosyanın tamamlanmış halini yeniden sunacak.

Devlet kapısından geçimini sağlayan kamu işçi sayısı da ve çeşitliliği de azımsanamayacak kadar fazla. Devletten 296 bin 476 kamu işçisi maaş alırken, bunların 131 bin 424'ü belediyelerde görev yapıyor.

62 bin 462 kamu işçisi ise Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) çatısı altında gözüküyor. Devlet 30 bin 896 işçiyi ise geçici işçi statüsünde çalıştırıyor. Bunlar 11 ay üzerinden devlette görev yapıyor. Geçici işçinin yanı sıra başka bir çalışma modeli ise geçici personel. Sosyal hakları kısıtlı olan geçici personelin sayısı ise 21 bin 569. Kamu kurumlarında memur çatısı altında yer alan başka bir kadro ise kapsam dışı personel. Tamamı KİT'lerde gözüken bu çalışanların sayısı 1.906.

Memur-Sen Genel Başkanı Sayın Ahmet Gündoğdu,KİT’lerde, Kültür Bakanlığı bünyesinde ve başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere yerel yönetimler ile çeşitli kurumlarda “mühendis”, “avukat”, “mimar”, “istatistikçi”, “arkeolog”, “sağlık personeli”,”tekniker” ve benzeri unvanlarda büro personeli olarak görev yapmalarına rağmen daimi veya geçici “işçi” statüsünde istihdam edilen lisans ve ön lisans mezunu personeller vardır.

Kamu Personel Sisteminde aynı işverenin farklı statülerde personel çalıştırmasına da dikkat çeken Kamu-sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Kamuda aynı işi yapan, aynı özelliklere sahip ama farklı statülerde çalıştırılan personel vardır.

Bu çalışanlarımızın hiçbirinin sahip olduğu haklar, bir diğeri ile aynı değildir. İdarecisi aynı, işvereni aynı, görevi aynı, yaptığı işi aynı ama hakları, maaşları, izinleri, bağlı oldukları kanunları farklı olan bir sistem ortaya çıkmıştır. Devlet kurumlarında,4857 sayılı ve 657 sayılı kanunun 4/a; 4/b, 4/c, 4/d maddesi,1309 sayılı kanun, 2547 sayılı kanun, 3056 sayılı kanun, 4059 sayılı kanun, 5258 sayılı kanun, 209 sayılı kanun, 5393 sayılı kanun, 540 sayılı KHK, 399 sayılı KHK, 181 sayılı KHK’ya göre çalıştırılan personeller var.

Bu kadar çok, çeşitli bir istihdam rejiminde, görev yapan personelin hiçbiri bir diğeri ile aynı haklara sahip değil. Devletin asli ve sürekli görevleri, iş güvencesi olmayan, yer değiştirme hakkı tanınmayan, nakil imkânı olmayan; annesi, babası, çocukları ve eşi ile işi arasında seçim yapmaya zorlanan, sözleşmeli personel, hatta taşeron firma işçileri eliyle gördürülmeye başlanmıştır. Tayin, atama, yer değiştirme, terfi gibi unsurlar idarecilerinin keyfiyetine göre belirlenmekte, terfilerde kariyer ve liyakat ilkesi göz ardı edilmektedir. Her bakanlık ve kuruluşta atama, yer değiştirme, görevde yükselme kriterleri büyük farklılıklar içermektedir ve uygulama birliği bulunmamaktadır. 657 sayılı Kanunun istisnai maddeleri, kadrolaşmak için bir araç haline getirilmiş, vekâletle görevlendirmeler neredeyse asaleten görevlendirmeleri geçmiştir. Son 10 yılda 4924 sayılı Kanunla, 4/b’li, 4/c’li gibi statülerle, kamuya 400 bine yakın sözleşmeli eleman alınmıştır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumda buna göre, kamudaki farklı isimler adı altında bulunan parçalı personel rejimi tek statüye indirilecek.Aynı işi yapan ancak aynı maaş ve sosyal haklara sahip olmayan personel rejiminin baştan aşağı değişmesi için düğmeye basıldığını deklare etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Musa Kocakiren 11 yıl önce

Haklı davamız da bize destek olan bartın info Medya da bizim sesimiz olmaya devam ediyor.
Başbakan ve Çalışma bakanı kadrolu olan üniversiteli işçileri artık daha güçlü duymalı ses vermelidir.statü değişikliği bu kadar zor değil hükümet için.üniversiteli işçiler kadro istemiyor.

Avatar
Kadir Dursun 11 yıl önce

Sayın Başbakanımıza güvenimiz tamdır. Sorunumuzun çözüleceğine inanıyoruz.
www.universiteliisciler.com

Avatar
Canan 11 yıl önce

Bizler kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan üniversite mezunu işçiler olarak sadece statü değişikliği yapılarak hakettiğimiz ünvanlarımızı kullanmak istiyoruz. Bu konuda Sayın Başbakanımıza güvenimiz sonsuzdur. Bartın İnfo'yada bizlere destek olmasından dolayı minnettarız.

Avatar
Kitlerdeki Yüksek ögretım mezunu 4857 sayılıteknıkerler 11 yıl önce

sayın kamuoyu bılgılerınız malumlarınızı uzere 2011 yılında caısan gecıcı personelın bır cogu ence 4-b li sonrada 200000 kısının ıcınde 657 tabı oldular.caykur genel mudurlugunde calısan 4857 sayılı teknıker ve muhendısler kanun hukmunde kararname ıle 2007/2011 yıllarında 399 tabı sozlesmelı memur oldular. enerji bakanligina bagli kitlerdeki t.k.i-ttk- eti bor-euaş tabi 4857 sayili tekniker ve muhendislerede bu hak tipki diger kurumlar bilhassa caykur gibi kurumlarımızıa kpss ıle gıren bızlerde bu gecıs hakkı bır defaya mahsus ıstege baglı cıkarılmalıdır.iburadanda defaten ıletıyoruz.

Avatar
ercan akpınar 11 yıl önce

biz kamuda çalışan üniversiteli işçiler olarak haklı davamızda başbakanımızın bizleri iyi anlamasını istiyoruz.2007 yılında bir kısmı sözleşmeli olarak devam ettiği halde biziz kurumumuz işçi olarak insiyatif kullanmıştır. ltfen iyi anlayarak üniversiteli işçilere kulak verelim

Avatar
cefakar 11 yıl önce

ben üniversite mezunu engelli bir işçi personelim. benim yevmiyem yeni sözleşmeden önce 50 tl idi. yeni sözleşme ile 62 oldu. tabiki elime geçen ücret şu an için 1.750,00 - 1.800,00 tl arası olabilir. ömss sınavı ile yeni giren bir aday memur personelin ise aldığı 2.100,00 - 2.200,00 tl arasındadır. nasıl oluyor burada hak adalet nerde...