2027’de Vergi, Harç ve Cezalara Yüzde 27,83 Zam! Yeni Ücretler Belli Oldu
2027 yılında uygulanacak vergi, harç ve bazı cezalardaki artış oranı yüzde 27,83 olarak açıklandı. Yeni oranla birlikte pasaport harcı, yurt dışı çıkış harcı, cep telefonlarının IMEI kayıt ücreti ve araç muayene ücretlerinde önemli artış yaşanacak. Yeni tarifeler, özellikle yurt dışına çıkmayı planlayanları, cep telefonu satın alacakları ve araç sahiplerini yakından ilgilendiriyor.
2027 yılıyla birlikte geçerli olacak yeni tutarlar, vatandaşların bütçesine ek yük getirecek. Özellikle yurt dışından telefon getirenlerin ödemek zorunda olduğu IMEI kayıt ücretinin 69 bin lirayı aşması dikkat çekti.
Yeni yılda vatandaşın ödeyeceği tutarlar
Yeniden değerleme oranının yüzde 27,83 olarak hesaplanmasıyla birlikte öne çıkan bazı ücretlerin 2027 yılı için şu seviyelere yükselmesi bekleniyor:
|
Ücret kalemi |
2027 tahmini tutar |
|---|---|
|
10 yıllık pasaport harcı |
17.142 TL |
|
IMEI kayıt ücreti |
69.358 TL |
|
Yurt dışı çıkış harcı |
1.598 TL |
|
Otomobil araç muayenesi |
4.203 TL |
Özellikle IMEI kayıt ücretindeki artış dikkat çekiyor. Yurt dışından telefon getiren vatandaşların Türkiye'de cihazlarını kullanabilmeleri için ödemeleri gereken kayıt harcı yaklaşık 69 bin 358 liraya ulaşacak. Böylece telefonun kendi fiyatına ek olarak ciddi bir kayıt maliyeti ortaya çıkacak.
Pasaport çıkarmak veya süresi dolan pasaportunu yenilemek isteyenler de yeni tarifeden etkilenecek. 10 yıllık pasaport harcının 17 bin 142 liraya yükselmesi beklenirken, yurt dışına seyahat edecek vatandaşların ödeyeceği çıkış harcı da yaklaşık 1.598 lira olacak.
Araç sahiplerini ilgilendiren araç muayene ücretinin ise 4 bin 203 liraya yükselmesi öngörülüyor. Bu artış, özellikle birden fazla araca sahip olan vatandaşların yıllık giderlerini artıracak.
Yeni ücretler 1 Ocak 2027'de yürürlüğe girecek
Yeniden değerleme oranı, her yıl ekim ayına ilişkin Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin 12 aylık ortalaması esas alınarak hesaplanıyor. Belirlenen oran, çok sayıda vergi, harç ve cezanın güncellenmesinde temel alınıyor.
Ancak bütün kalemlerde artışın otomatik olarak aynı oranda gerçekleşmediğine dikkat çekiliyor. Cumhurbaşkanı'nın bazı vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını artırma veya azaltma yetkisi bulunuyor. Bu nedenle hesaplanan tutarların kesinleşmesi için ilgili kararların ve resmi düzenlemelerin yayımlanması gerekiyor.
2027 yılında geçerli olacak yeni tarifelerin 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor.





