BARTIN'ın Amasra ilçesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 7'si tutuklu, 23 kişinin Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın 4'üncü duruşması geniş güvenlik önlemleriyle başladı. Duruşmada, 27 tanık maden işçisi dinlenirken, bugün ve çarşamba günü de tanıkların dinlenmesi için yargılamaya devam edilecek.

İlgili Foto Galeriye Git

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde geçen yıl 14 Ekim'de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin de yaralandığı patlama sonrası yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklandı; 15 kişi de adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Savcılığın hazırladığı 195 sayfalık iddianame Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

İlk duruşması 25 Nisan'da görülen davada, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

116 müştekinin yer aldığı iddianamede; tutuklu Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında yaşamını yitiren her madenci için 'olası kast ile öldürme' suçundan 25 yıla kadar hapis istendi.

Yöneticiler hakkında ayrıca 'olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama' suçundan da ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 4 yıla kadar hapis talep edildi.

Diğer 19 sanığın ise ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi talep edildi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 7'si tutuklu 23 sanığın Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın 4'üncü duruşmasında, kazadanın yaşandığı vardiyanın bir öncesinde ocakta çalışan işçiler tanık olarak dinlendi. 

Tatbikat böyle olur, tam 6 saat depremi yaşadılar Tatbikat böyle olur, tam 6 saat depremi yaşadılar

'YÖNETİCİLERİN TEDBİRSİZLİĞİ OLABİLİR'

Maden ocağında nezaretçi olarak çalışan Arif Ergin, 2013 yılında nezaretçi olarak çalışmaya başladığını söyledi. Mahkeme başkanının ‘Patlama sizce neden olmuş olabilir? Sorusuna Ergin, "Biz işveren ile işçiler arasındaki iş paylaşımını yapıyoruz. Bizim tertibimiz zaten -350'de çalışıyordu. Oradaki havalandırma konusunda gaz biriktiğini diğer arkadaşlar söylüyordu. Kazadan 1-2 ay önce pervane ve havalandırma konusunda sıkıntılar olduğunu duyuyorduk. Bunlar söyleniyordu ama büyük bir sıkıntı olacağını düşünmemiştik. Bu sorunları üst yöneticiler de biliyordu. Buna göre yöneticilerin tedbirsizliği olabilir" dedi. 

'TERS VANTÜP UYGULAMASINI İLK KEZ GÖRDÜM, ÇOK ŞAŞIRDIM'

Maden ocağında elektromekanik konveyör bakım servisinde çalışan maden işçisi Ferhat Dönmez ise mahkeme başkanının 'Kazadan önce ocakta değişik bir durum gördün mü? sorusuna, "Bizden son zamanlarda çok kömür üretimi istediler. Bana göre kaza, iş güvenliği tedbirlerinin tam olarak alınmadığından olduğunu söyleyebilirim. Ben 15 yıllık madenciyim kazadan önce ocakta havalandırma ile ilgili bir sorun vardı ben de ocağa girdim, 15 yıllık madencilik hayatımda ilk kez gördüğüm bir durum oldu. Arıza için gittiğim yer çok ama çok sıcaktı, orada ters vantüp yapılmış, ben böyle birşeyi hiç görmemiştim. Çok şaşırdım" diye cevap verdi. 

'MASKEYİ ŞU ANDA AÇAMAM'

Duruşmada tanık olarak dinlenen maden işçisi Yusuf Akar da "Maske eğitimleri önceden açılmış tek maske üzerinden veriliyordu. Bana şimdi açın deyin, belki açamam. Ama patlamadan sonra şu andaki eğitimlerde önümüze onlarca maske koyuyorlar. Şu anda çalışıyoruz metangazı seviyesi 1 olunca ocak alarma geçiyor. Önceden bu değerin üzerine çıkmasına rağmen hiç böyle bir şey olmadı. Ben 3 yıldır çalışıyorum ilk kez böyle bir tedbir gördüm" dedi.

Duruşmada, 27 tanık maden işçisi dinlenirken, bugün ve çarşamba günü de tanıkların dinlenmesi için yargılamaya devam edilecek.

Editör: TE Bilişim