Bartın Kültüründe yer alan öğelerin gelecek nesillere aktarılması amacıyla kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları çalışmalarının yanı sıra Bartın yöresel halk oyunları erkek halk oyunları araştırması tamamlandı.
Bartın kültürünün öğesi olan el sanatları ve gelenek ile göreneklerin geleceğe taşınması için yapılan çalışmalar için kaybolmaya yüz tutan el sanatları ve gelenek ile göreneklerin araştırması yapılırken saptanan el sanatlarından Tel Kırma,Tel Sarma, Çatkı, Mısır Koçanı Hasır Örme ve her milli bayram,etkinlik sırasında kız oyunlarının Bartın Erkek yöresi halk oyunları araştırılması gerçekleştirildi.
Çalışma 2010 yılında başladı
2010 yılında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün projesi kapsamında kurum öğretmeni Hasan Demirkoparan başkanlığındaki araştırma heyetine Halk Oyunları Usta Öğreticileri Ahmet Akerdoğan, Murat Deniz ve Bağlama Öğretmenimiz Orhan Çiçek’den oluşan bir ekip Valilikten alınan onayla çalışmalarına başlamıştı. Bu kapsamda, Ulus, Kumluca, Kozcağız Beldesi ile Merkez köylere gidilerek, ön görüşmeler yapıldı. Daha sonra Ulus ilçesine bağlı Karakışla köyünde yörede yaşayan insanlara oyun oynatılarak, digital ortamda kayıt altına alındı.
Araştırmada birçok argümana yer verildi
Yapılan teknik çalışmaların sonrasında Çifte üflemeli çalgıda kayıtlara alınarak, TRT Kurumunda çekimler yapılarak, tescillendi.
Araştırmayı yapan kişiler tarafından Bartın erkek oyununun müziğinin “Ulus Çiftetellisi” olarak sözsüz olarak Bartın kültürüne kazandırıldı. Oyun kısmı tamamlanan çalışmanın Milli Eğitim Bakanlığı modüler eğitim programlarına uyum sağlaması için yazımı yapılarak, Bakanlığa gönderildi. Daha sonra kıyafet konusunda orjinallerine uygun olarak tasarlandı.
Yaz kursları düzenlenecek
Projenin bundan sonraki aşamasında yaygınlaştırma faaliyetlerine geçilerek, bu kapsamında yaz kurslarının Bartın Yöresi Halk Oyunları Erkek oyunu kursunun açılacağı belirtildi. Son olarak yaygınlaştırma ve revize toplantısında Halk Oyunları Yerel Araştırmacı katılarak bundan sonra izlenecek yol haritası saptandı.