Öne Çıkanlar Bartınspor Cemal Akın Yılmaz Tunç Seyfettin Azizoğlu 30 Ağustos 3 Kasım 25 Kasım UNESCO

Termik Santral Mücadelesi Yeniden Başlıyor

Bartın Platformu, Bartın halkını 10 Mayıs Cuma günü 10.00'da Amasra Kapalı Spor Salonunda yapılacak termik santral ÇED alkın katılımı toplantısına davet etti.

Bartın Platformu bileşenleri arasında yer alan Bartın Belediyesi ve Amasra Belediyesi adına açıklama yapan Belediye Başkanı Cemal Akın ve Recai Çakır, tüm Bartın halkını 10 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da Amasra Kapalı Spor Salonu’nda yapılacak olan halkın katılımı toplantısına davet ederek termik santral için mücadele çağrısında bulundu.

Hattat Enerji ve Maden A.Ş (HEMA) tarafından Amasra’da yapılmak istenen termik santral için verilen ÇED onayının Danıştay tarafından bozulmasının ardından Bartın Platformu HEMA’nın yeniden ÇED başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Yeni başvuruyla ilgili 10 Mayıs’ta Amasra Spor Salonu’nda 10.00’dan itibaren bilgilendirme toplantısı yapılacağını ifade eden Bartın Platformu termik santrale bir kez daha ‘hayır’ demek için Hükümet Caddesi’nde bir basın açıklaması düzenledi. Platformun bileşenlerinden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’ın da en başta yer aldığı açıklamaya diğer platform bileşenleri ve vatandaşlar da katıldı.

Akın, “Bartın’a Zarar Verecek Bütün Yatırımların Karşısındayız”

Bartın ve Amasra’da termik santral istemediklerini ve santralin kurulmasına asla izin vermeyeceklerini vurgulayan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın’a zarar verecek bütün yatırımların da karşısında olduklarının altını çizerek şöyle konuştu: “10 yılı aşkındır Bartın’ımızda gerçekten sıkıntıya sokacak bir mesele ile uğraşıyoruz. Bizim bütün mesaimizi neredeyse alıyor. Bizler diyoruz ki, temiz bir Bartın, hayır olmaz diyorlar. Bizler diyoruz ki ‘Bartın hepimizin’, ‘hayır bizim’ diyorlar. Bartın hepimizin. Hepimizin olan Bartın’da gerçekten temiz bir Bartın, yaşanabilir Bartın olması için buradayız. 10 yıldan bu yana bununla uğraşıyoruz.

Biz Bartın’da yılda 40 bin ton kömür yandığı için, Bartın’da hava kirliliği olduğu için, yolda giderken beyaz gömleği siyah halde evde hanımımıza teslim etmemek için 437 kilometre yol kazdık, doğalgaz gelsin diye. O günün parasıyla 60 milyon TL nakit para harcadık. Şimdi günde asgari 100 ton kömür yanacak ve ‘hiçbir şey olmayacak’ diyorlar. Karbonmonoksit, kavşak suyu havzasına konacak, kül ne olacak? Biz bunlar olmasın diye karşıyız. “Çünkü onlar Bartın’da yaşamıyor, bizler yaşıyoruz” Yurt dışından kömürü getirip burada yakmak için mi bu santrali buraya kuracaksınız? Rödövansla almış olduğunuz bu yer altı kömürlerinden bir gram mı çıkarttınız? Bunun için termik santrale karşıyız.

Kömür bizim zenginliğimiz ve muhakkak yukarı çıkartılmalı. Bartın’da yaşayan insanlarımız orada çalışmalı ve yer üstüne çıkartmalı. Ama biz termik santrale karşıyız. Defalarca orada değil burada, olmadı 10 metre ileride, olmazsa 30 metre ileride termik santral için müracaat ediyorlar. Onu iptal ettirdik, şimdi de bu geldi. Birbirlerinden farkı yok. Hepsi termik santral. Tabi onlar için önemli değil, çünkü onlar Bartın’da yaşamıyor, bizler yaşıyoruz. “Bartın’a zarar verecek bütün yatırımların karşısındayız” Asla Bartın’ın kirletilmesini istemiyoruz. İyi olacak ekonomiye katkı sağlayacak, Bartın’a zarar vermeyecek bütün yatırımların yanındayız. Ama Bartın’a zarar verecek bütün yatırımların karşısındayız. Şimdi de bilgilendirme toplantısı adı altında Cuma günü süreci başlatıyorlar. Bizi bilgilendirmesinler. Bizim her türlü bilgimiz var. Bütün Bartın’ın bilgisi var.

11 yıldır mücadele ediyoruz. Binlerce kişi mücadele ettik, çok uğraştık. Bizi rahat bırakın. Bartın’ı elimizden almaya çalışmayın. “Bu mücadeleyi yaparız” Biz bu mücadeleyi yaparız. Bütün Bartın için yaparız. Bu Bartın’ın her yerine zarar verecek. Yaşayan her insana zarar verdiği gibi denizdeki balığa da zarar verecek. İşte bu noktaya gelmiş bir durumdayız. Almanya’da Lünen kentinde bir termik santrale gittik. Devlet destek vermediği için dünyanın en modern termik santralini kapattılar. Rüzgar, güneş, biyogaz enerjisine geçilmiş durumda. Bunun için biz Bartın’da ve bölgemizde termik santral ve hiçbir şey istemiyoruz. Bunun için de Cuma günü Amasra’da bizi bilgilendirmesinler diye orada olacağız.” dedi.

Yalı mevkiinden araçlar kaldırılacak Platform Bartın’da toplantıya katılacak olan vatandaşların sayısını tespit edebilmek amacıyla ise Hükümet Caddesinde “Termik santrale hayır” masası kurarken masada 3 gün boyunca toplantıya katılmak isteyenlerin sayısı tespit edilecek ve sayıya göre 10 Mayıs günü Yalı mevkiinden Amasra’ya araçlar kaldırılacak.

Anahtar Kelimeler:
AmasraBartın PlatformuÇED
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.