Termikçi Şirketten 1 Milyonluk Dava

Amasra’yı Termik Santralle bitirmek isteyen Hattat’tan, Amasra Belediyesi’ne ve Başkan Recai Çakır’a Tazminat Davası açıldı.

Bu gelişme üzerine Bartın Platformu "Hattat’a Amasra’dan Zırnık Yok" başlıklı basın açıklaması yaptı:

Kasım 2020’de Amasra Gömü köyündeki Hattat Holding’e ait tesislerde iktidar partisinin yerel yetkililerinin, Hattat Holding yöneticileri ve Çinlilerden oluşan birkaç kişiyle bir araya geldiklerinin açıklanması ve bunun ardından, Hattat Holding’in yeni bir Çinli ortak bulduğu, bu ortakla Amasra B sahasında kömür çıkaracağı, bunun için de 2000’e varacak sayıda işçi alacağı yönündeki haberlerin yayılmaya çalışıldığını görünce, bir araya gelinen Çinli grubun bir ortak olmaktan çok,

Çin’de ortak aramaya yarayacak bir proje grubu olduğunu öğrenmiş ve ülkenin milli varlığı olan Amasra Taşkömürü işletmelerinin Çinlilere pazarlanmasının önünü kesmek ve buradaki kömür işletmeciliğinin “yerli ve milli” şekilde sürdürülmesi için Bartın Platformu olarak 24 Kasım 2020’de “‘Çinli Ortak’ Hikayelerine Karnımız Tok Amasra B Taşkömürü Sahası Hattat’tan geri alınmalı ve TTK tarafından İşletilmelidir” başlığını taşıyan bir açıklama yapmıştık.

Bu açıklamamızın yerel düzeyde kalmaması için Bartın Platformu olarak Çin’deki bu konuyla ilgilenebilecek şirketlere bir mektup gönderme kararı almıştık. Bu mektup platformumuzun eş sözcüsü Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır (Diğer eş sözcümüz Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’dır) tarafından Çin’deki birkaç şirkete Bartın Platformu adına gönderilmişti.

Hattat Holding, bu mektubu gerekçe göstererek Amasra Belediyesi ile Belediye Başkanı Recai Çakır aleyhinde 1 Milyon TL’lik manevi tazminat davası açtı. Tamamen saçma iddialara dayanan bu davayı kazanacağımıza inanıyoruz. Fakat Hattat Holding’in kömür çıkarmak için 2005’te geldiği Amasra’da, 16 yıldır kömür çıkarmadığı halde aynı yerde termik santral yapmak için her türlü hukuksuzluğa başvurması ve halkı aldatmaya devam etmeye çalışmasına ek olarak Bartın Platformu’nu bu şekilde susturmaya çalışması artık bardağı taşırmıştır.

Çinli şirketlere gönderilen bu mektup, Hattat Holding’in 12 yıldır gerekli izni alamadığı termik santral sürecine son verileceğini anladığı için, Amasra B sahasında kömür çıkarma hakkı olan rödovans sözleşmesini Çinli şirketlere pazarlıyor olduğu öngörüsüyle yazılmıştır. Çünkü Çinli şirketler tüm dünyada ve daha önce Amasra’daki kuyuların açılmasında olduğu gibi sahip oldukları işlerde yerel emek gücünü yok saymakta ve işgücü olarak nerede olursa olsun Çinli işçileri kullanmaktadır. Zonguldak-Bartın yöresi onlarca yıldır taşkömürü madenciliğini bir geleneğe dönüştürmüş ve havzada yaşayanların en büyük geliri maden işçiliğinden sağlanmıştır. Bu aşamada madenlerin Çinlilerin eline geçmesi, bu madenlerde Türk işçilerin değil, Çinli işçilerin çalıştırılmasının önünü açacaktır. Zonguldak ve Bartın halkı bu madenlerin yabancılar tarafından çalıştırılmasına karşıdır. Bu madenlerin Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından işletilmesi sayesinde yöre insanımız daha çok sayıda ve daha güvenli şekilde iş sahibi olabilecektir. Amasra B sahasının Çinlilere devredilmesiyle madenlerde Çinli işçiler çalışmaya başlayacak ve yöre halkı daha da işsiz kalacaktır. Bartın ilinde yaşayan bizlerin ve Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’ın görevi yöre halkının emek gücüne sahip çıkmaktır. Bu nedenle Çinli şirketlerin ülkenin “yerli ve milli” bir varlığı olan taşkömürü işletmelerini ele geçirmesini önlemek için, bu mektubu yazmaya gerek görülmüştür. Şimdi bu mektup üzerinden bizi ve Recai Çakır’ı yıpratmaya ve susturmaya çalışan gözü dönmüş sermaye sahibine bu imkanı vermeyeceğiz. Verdiğimiz bunca mücadeleden sonra Amasra’ya termik santralin yapılmasının önünü yıllardır nasıl kesmişsek, ülkenin milli değeri olan taşkömürü ocaklarında, Çinlilerin değil, yöremiz insanının çalışmasını sağlamak için mücadelemizi sürdüreceğiz.

Amasra Belediyesi ve Recai Çakır bizim hassas noktamızdır. Onlar üzerinden Bartın-Amasra halkının sürdürdüğü “Termiksiz Yaşam” ve “Amasra B Taşkömürü Sahası Türkiye Taşkömürü Kurumuna Devredilsin ve daha çok insanımız iş sahibi olsun” mücadelemizi engellemeye çalışanların çabaları boşa düşecektir. Hattat Holding’e; derdiniz rödovans hakkını yabancı firmalara devretmekse bir kez daha; “Sana Amasra’dan zırnık yok, artık Bartın’da istenmiyorsun, tasını tarağını toplayın ve gidin” diyoruz.

Kamuoyuna Saygılarımızla…

BARTIN PLATFORMU

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.