2007'de Bartın Organize Sanayi Bölgesi'nde temeli atılarak yaklaşık 40 milyon dolar tutarında yatırım yapılan ve 2009’da üretime başlayan Mescier Demir-Çelik Fabrikası, bu yatırımına 50 milyon dolarlık daha yatırım yapmayı planlıyor. Şu anda köşebent, lama, kare, yuvarlak gibi demir-çelik ürünleri gibi yılda 300 bin tonluk üretiminin yüzde 80’ini 100’e yakın ülkeye ihraç eden fabrika, Batı Karadeniz Bölgesi’nin en büyük özel demir çelik fabrikası olma özelliği taşıyor. Mescier Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Mescier, gazetemize yaptığı açıklamada 2 haddehane tesisine ilave profil tesisinin de temelini attıklarını ve birkaç ay içinde bu tesisi de faaliyete geçireceklerini söyledi. Önlerindeki en büyük hedefin şu anda ithal ettikleri kütük demiri fabrikalarında üretmek olduğunu kaydeden Mescier, “Şu anda Rusya ve Ukrayna’dan yılda yaklaşık 550-600 bin ton kütük demir ithal ediyoruz. Bu projemizle ihtiyacımız olan kütük demiri yani kendi hammaddemizi kendimiz üreteceğiz. Tabi bunun için çok büyük ve ciddi bir yatırımımız söz konusu olacak. Şu anada kadar 40 milyon dolar yatırım yaptığımız fabrikamıza yaklaşık 50 milyon dolarlık daha yatırım yaparak hurda demirin eritileceği ve kütük demir haline getirileceği ark ocağı yapacağız” dedi. Söz konusu yatırımlarını hayata geçirmek için 150 MW gücünde yüksek gerilim hattına ihtiyaç duyduklarını kaydeden Mescier, ihtiyaçları olan enerjinin 150 bin nüfuslu bir şehrin kullandığı enerjiyle eşdeğer olduğunu belirtti. Mescier, şu anda TIR’ların geçmekte güçlük çektiği OSB Köprü’sün biran evvel yapılmasının da kendilerini mutlu edeceğini kaydetti.

BİR BUÇUK YILDA 32 BİN METRE KAREDEN 60 BİNE ÇIKTI
1960’lı yıllarda Karabük’te gerçekleştirdiği demir-çelik ürünleri ticaretine dayanan Mescier Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Bartın OSB’de 40 Milyon Dolarlık yatırımına ilave yatırımlar yapıyor. Bartın Kurtköy Mevkiinde bulunan OSB’ye 2007 Ekim ayında temel atan Mescier Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, üretimini sürdürdüğü 32 bin metre kare kapalı alanı 1 buçuk yıl gibi kısa zamanda 60 bin metre kareye çıkardı. 2007'de Bartın Organize Sanayi Bölgesi'nde temeli atılarak yaklaşık 40 milyon dolar tutarında yatırım yapılan ve 2009’da üretime başlayan Mescier Demir-Çelik Fabrikası, bu yatırımına 50 milyon dolarlık daha yatırım yapmayı planlıyor. Şu anda yılda köşebent, lama, kare, yuvarlak gibi demir-çelik ürünleri gibi 300 bin tonluk üretiminin yüzde 80’ini 100’e yakın ülkeye ihraç eden fabrika, Batı Karadeniz Bölgesi’nin en büyük özel demir çelik fabrikası olma özelliği taşıyor.
50 MİLYON DOLARLIK YATIRIM İÇİN 130 DÖNÜM ARSA ALDI
Fas, Cezayir, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD gibi dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan fabrika, bir milyon ton hurda demir ithal ederek kendi hammadesini de kendisi üretecek. Mescier Demir-Çelik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Mescier, yaptığı açıklamada 2 haddehane tesisine ilave profil tesisinin de temelini attıklarını ve birkaç ay içinde bu tesisi de faaliyete geçireceklerini söyledi. Önlerindeki en büyük hedefin şu anda ithal ettikleri kütük demiri fabrikalarında üretmek olduğunu anlatan Mescier, “Şu anda Rusya ve Ukrayna’dan yılda yaklaşık 550-600 bin ton kütük demir ithal ediyoruz. Bu projemizle ihtiyacımız olan kütük demiri yani kendi hammademizi kendimiz üreteceğiz. Tabi bunun için çok büyük ve ciddi bir yatırımımız söz konusu olacak. Şu anada kadar 40 milyon dolar yatırım yaptığımız fabrikamıza yaklaşık 50 milyon dolarlık daha yatırım yaparak hurda demirin eritileceği ve kütük demir haline getirileceği ark ocağı yapacağız. 1 milyon ton hurda demir ithal ederek hedefimiz olan 500 bin ton üretimimize de bu sayede kendi hammaddemiz ile ulaşmış olacağız” dedi. Mescier, şu anda üretimlerini 60 bin metre kare alanda sürdürdüklerini, hammadde üretimi için yapmayı düşündükleri ark ocağı için bu yılın ilk aylarında 130 bin metrekare arsayı da teşvik yasası kapsamında bedelsiz olarak aldıklarını belirtti.
SADECE BİZE 150 BİN NÜFUSLU KENTE YETECEK ELEKTRİK LAZIM
Söz konusu yatırımlarını hayata geçirmek için 150 MW gücünde yüksek gerilim hattına ihtiyaç duyduklarını ve bunun için de çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Mescier, ihtiyaçları olan enerjinin 150 bin nüfuslu bir şehrin kullandığı enerjiyle eşdeğer olduğunu belirtti. Ark ocağını devreye soktuklarında 1 milyon ton üretim hedefine ancak ihtiyaç duydukları 150 MW gücüyle ulaşabileceklerini de kaydeden Mescier, “Bizim ihtiyacımız olan enerji aynı zamanda üretim kapasitemizi de belirleyecek. Şayet, 150 MW’dan daha düşük bir enerji verilmesi durumunda 500 bin ton üretim hedefimizde aradaki açığı yine ithal kütük demirle karşılamak durumda kalırız” diye konuştu.
BARTIN LİMANININ GENİŞLETİLMESİ
1 Milyon ton hurda demir ithaline cevap verebilmesi için Bartın Limanında genişlemesi gerektiğini anlatan Mescier, “Yatırımımız tamamlandığında Bartın Limanına yılda her biri 5-6 bin ton kapasiteli 200 gemi girecektir. Bunun için öncelikle yapılması gereken küçük gemiler için ırmak bölgesinin kullanılması gerekecektir. Bu sayede de büyük bölümde bekleyen küçük gemilerin ırmak bölümünü kullanmasıyla daha büyük gemilere yer açılmış olacaktır. Şu anda Yine şu anda 300 olan istihdam sayımız da, bu yatırımımızla birlikte en az iki katına çıkacaktır” dedi. Mescier, şu anda TIR’ların geçmekte güçlük çektiği OSB Köprü’sünün de ihale aşamasında olduğunu, köprünün biran evvel yapılmasının kendilerini mutlu edeceğini kaydetti.
BAŞARI DOLU DERECELER
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin istatistiki araştırmalarında 2009’daki ihracat performansı ile Türkiye’de en fazla ihracat yapan ilk 250 firma arasında 218. olan Mescier, yine aynı yıl İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ilk 500 sanayi tesisi arasında da 350. sırada, iş dünyasına hitap eden Capital Dergisi’nin 13 yıldır gerçekleştirdiği en büyük 500 firma arasında da 486. sırada yer aldı. Mescier Demir-Çelik Fabrikası bu başarılarının yanında aynı derginin önceki yılki araştırmasında yıllık ihracatını yüzde 181 arttırarak ülkenin ihracat hacmini arttıran 12. büyük firma oldu. Firma yine 2010’da da İhracatçılar Birliği Meclisi ihracat rakamlarında 2.liği elde etti.