Saat 14:00'te yeni Kozcağız Terminal ve Sosyal Tesisin Düğün salonunda düzenlenen toplantıya Kozcağız Belediye Başkanı Mustafa Karaman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü İskân Dairesi Başkanlığı Teknik Personellerinden Ziraat Mühendisi Yurdagül SALTIK, Canan DİNLER, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden İl Müdürü Bedrettin TAŞKESEN, Mehmet YILMAZ ve İlgili Teknik Personel. DSİ genel Müdürlüğünden Yeniden Yerleşim Şube Müdürü Mehmet BALUKEN; değerlendirme Şube Müdürü Hüseyin ERCAN, Sosyal Çalışmacı Önder ÖZKAN, Kastamonu DSİ 23. Bölge Müdürlüğünden Kamulaştırma Şube Müdürü Ömer KURU Konuşmacı Olarak katıldı. Ayrıca AK Parti Merkez İlçe Başkanı R. Regaip BAYRAKTAR, Merkez İlçe Jandarma Komutanı Bnb. Tolga YAĞAN Daire Amirleri, çok sayıda muhtar ve vatandaş Katıldı.

Kamulaştırma ve İskân hakkında vatandaşa bilgi verilen toplantıda Kışla Sel Kapanı Projesinde Etkilenecek Olan Vatandaşların isimleri Okunarak, Kışla Sel Kapanı Projesinde suyun çıkış seviyesi hakkında bilgiler verildi. Bu Toplantılar kapsamında önümüzdeki süreç içerisinde yetkililerin Baraj ve Sel Kapanı Projesinde etkilenecek olan Mahalle ve Köy Sakinleriyle Köy ve Mahallelerinde bilgilendirme toplantısının yapılacağını Toplantıya katılan yetkililer belirtti. Kozcağız Barajı ile ilgili Kamulaştırma Çalışmalarının ve Bilgilendirme toplantılarının önümüzdeki aylarda yapılacağını belirten yetkililer 2014 yılında başlanması beklenen Projenin 2019 da yani 5 yılda tamamlanacağını belirtti.

5543 SAYILI İSKAN KANUNU UYGULAMALARI

İSKÂNIN AMACI

Etkilenen yerleşim birimlerinde ikamet edip taşınmazları kamulaştırılan ve 5543 sayılı İskân Kanununda belirtilen şartları taşıyan ailelerin, istemeleri durumunda tespit edilecek yeni yerleşim yerlerinde tarımsal veya şehirsel olarak iskân edilmeleri mümkündür.

DEVLET ELİYLE İSKÂN ŞEKİLLERİ

A)TARIMSAL İSKAN

-Tarım arazisi verilerek
-Tarım arazisi verilmeden
B)ŞEHİRSEL İSKAN

NERELERDE DEVLET ELİYLE İSKÂN GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR

-Kendi köy sınırları içerisinde
-Yapılan etütlerle uygun olduğu sonucuna varılan, ülke sınırları içerisinde herhangi bir yerde

A) KİMLER YARARLANABİLİR

Taşınmazı tamamen kamulaştırılanlar,

Taşınmazı kısmen kamulaştırılıp bu yerleri terk etmek zorunda kalanlar,

İskan planlama etütlerinin başladığı takvim yılı başlangıcından en az 3 (üç) yıl önce kamulaştırma sahasında yerleşmiş olupta taşınmazı olmayanlar,

Diledikleri takdirde devlet tarafından gösterilecek yerlerde, 30 günlük iskan duyurusu sonrası 90 günlük sürede başvuran, hak sahiplilik koşullarına göre Mahalli İskan Komisyonlarınca hak sahibi olanlar, istekleri doğrultusunda tarımsal veya şehirsel olarak iskan edilirler.

Aldığı Kamulaştırma parasını Bakanlık Merkez Muhasebe Birimi Hesabına yatırmayanlar, veya alacağı kamulaştırma parasını yatıracağını taahüt etmeyenler

Kamulaştırılacak taşınmazı olsa bile, kamulaştırma alanındaki yerleşim biriminde oturduğu belgelenmeyenler,

B) KİMLER YARARLANAMAZ

Kamulaştırılacak taşınmazı olmayanlar için İskân planlama etütlerinin başlangıcından üç yıl öncesine kadar kamulaştırma sahasında oturduğunu belgeleyemeyenler

Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tâbi olarak çalışanlardan; bir yıllık gelirleri toplamı, tespit tarihinde onaltı yaşından büyük işçiler için yürürlükte olan asgari ücretin otuz günlük brüt tutarının onsekiz katından daha fazla olanlar,

İskân planlama etütlerinin başladığı tarihin takvim yılı başlangıcından geriye doğru üç yıl içerisinde, taşınmazlarını ellerinden çıkaran ve yerine eşdeğerde veya daha fazla değerde taşınmaz almayan aileler yerlerini terk etmemiş olsalar dahi, kanunda belirtilen zorunlu haller dışında hak sahibi olamazlar.

Devlet eliyle iskân edilenlere verilen taşınmazların borçlandırma bedelleri, borçlandırmayı takip eden altmışıncı ayda ilk taksiti alınmak üzere onbeş yılda ve onbeş eşit taksitle faizsiz olarak tahsil olunur.