Bartın’da 7,5 Ton Böceklenmiş Un Olayıyla İlgili Esnaf Odası’ndan Açıklama
Bartın’da gerçekleştirilen bir denetimde yaklaşık 7,5 ton böceklenmiş ve son kullanma tarihi geçmiş un tespit edilmesinin ardından, sosyal medyada kentte faaliyet gösteren fırıncı ve unlu mamul üreticilerine yönelik yapılan değerlendirmeler üzerine Bartın Bakkallar Bayiler Esnaf Odası’ndan açıklama geldi.
Bartın Bakkallar Bayiler Esnaf Odası Başkanı ve Bartın Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkan Vekili Barış Özkan tarafından yapılan açıklamada, söz konusu işletmenin fırın veya unlu mamul üretim işletmesi olmadığı belirtildi. İşletmenin geçmişte zahire ve un satışı yaptığı, ticari faaliyetini ise 25 Aralık 2024 tarihinde resmi olarak sonlandırdığı ifade edildi.
Açıklamada, olayın kentte halen faaliyet gösteren fırın ve unlu mamul üreticileriyle ilişkilendirilmesinin doğru olmadığı vurgulandı. Bartın’daki fırıncı ve unlu mamul üreticilerinin üretimlerinde kullandıkları unları yetkili üretici, fabrika ve tedarikçilerden faturalı ve kayıtlı şekilde temin ettiği, işletmelerin hammadde muhafaza koşulları, hijyen şartları ve üretim süreçlerinin ilgili mevzuat kapsamında denetlendiği kaydedildi.
Fırın ve unlu mamul üretimi yapan işletmelerin Bartın Belediyesi Ruhsat ve Zabıta Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Şube Kontrol birimlerinin denetimine tabi olduğu belirtilen açıklamada, gıda güvenliği ve halk sağlığının önemine dikkat çekildi. Özkan, geçmişte zahire ve un ticareti yapan ve ticari faaliyetini sonlandırmış bir işletmede yaşanan olay üzerinden bugün faaliyet gösteren esnafın tamamının töhmet altında bırakılmaması gerektiğini ifade etti.
Açıklamanın sonunda vatandaşlardan sosyal medyada yer alan doğrulanmamış yorum ve paylaşımlar yerine resmi açıklamaları dikkate almaları istenirken, gıda güvenliğine aykırı durumlarda gerekli yasal işlemlerin uygulanmasının yanı sıra kurallara uygun faaliyet gösteren esnafın itibarının da korunması gerektiği vurgulandı.
81 İlde Gıda Güvenliği Operasyonu: 61 Milyon TL’lik Ürün Ele Geçirildi
Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı Fikri Mülkiyet Suçları Merkez Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü koordinesinde, halk sağlığını tehdit eden taklit ve tağşiş ürünlerin piyasaya arzının önlenmesi amacıyla 81 ilde “Gıda Güvenliği-1” operasyonları düzenlendi.
İl Emniyet Müdürlükleri Güvenlik Şube Müdürlükleri ile Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli toplam 3 bin 50 personelin katıldığı operasyonlarda, ülke genelinde bin 908 adreste eş zamanlı denetimler gerçekleştirildi.
Denetimlerde piyasa değeri yaklaşık 61 milyon TL olan çok sayıda sahte, taklit ve tağşiş edilmiş gıda, içecek ve takviye edici ürün ile üretim, dolum, etiketleme ve ambalajlamada kullanılan materyal ele geçirildi.
Operasyonlar kapsamında 73 şüpheli hakkında adli işlem başlatılırken, mevzuata aykırılık tespit edilen işletmelere toplam 12 milyon 120 bin 200 TL idari para cezası uygulandı.
Yetkililer, halk sağlığının korunması ve taklit ile tağşiş ürünlerin piyasaya arzının önlenmesine yönelik denetim ve çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.







