60 yıllık tesislerin yıkım talebine tepki

60 yıllık Bartın Çimento Fabrikasının idari binasının ve tesis içindeki 36 yıllık caminin yola 25 metre çekme mesafesine uygun olmadığı gerekçesiyle yıkımının istenmesi tepkilere neden oldu. Bartın Aktif İşadamları Derneği BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, yol genişletme, duble yol ve çevre yollarının kenarına yüksek kaldırım çalışması yapan Karayollarının sanayici, işadamı ve esnafı mağdur etmemesi gerektiğini dile getirdi.

SANKO Holding bünyesindeki Bartın Çimento Fabrikasını ziyareti esnasında konuşan BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, yol genişletme ve yol kenarına kaldırım yapılması çalışmalarının 60 yıl önce yapılan fabrika ve tesislerin mağduriyetine yol açmaması gerektiğini vurguladı. BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, Başkan Yardımcısı Aydemir Toksöz, yönetim kurulu üyesi ve İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal, Cihat Çakır ve dernek Genel Sekreteri Hasan Önder’den oluşan heyet Bartın Çimento Fabrikası Genel Müdürü M.Fevzi Bingöl’ü ziyaret etti.

ÜRETİM 4 KAT ARTTI

Fabrika yatırımları hakkında BAKİAD Yönetim Kuruluna bilgiler veren M.Fevzi Bingöl, fabrikalarında başlatılan büyüme, teknolojik iyileştirme ve geliştirme çalışmalarında sona gelindiğini ifade ederek fabrikanın en son teknolojisi ile üretim yaptığını söyledi. 150 milyon dolarlık yatırımla fabrikada üretimin 4 kart arttığına dikkat çeken Bingöl, “250 bin ton klinker üretimi yapan ve 450 bin ton çimento kapasitesiyle çalışan fabrikamız yeni yapılan teknolojik iyileştirme ve geliştirme ile birlikte kapasitesini 1 milyon ton klinker ve 1.8 milyon ton çimentoya çıkarmıştır. 1950’lili yılların teknolojinden kurtarılarak günümüzün en son teknolojisiyle çalışan fabrikası haline gelen tesisimiz enerji tüketimi, maliyet ve çevreye duyarlılığı konusunda uluslararası alanda rekabet edebilecek seviyeye gelmiştir. Daha önce açık sistemde üretim yapan fabrikamız teknolojik yeniliklerle birlikte kapalı sistemde üretime geçerek çevreye gösterdiği hassasiyet, çevresel etkilerinin minimize edilmesi konularında da ilgili bakanlık ve kurumlar nezdinde teşekküre layık hale gelmiştir. Bacadan çıkan elektro filtrelerde çıkan gaz miktarının Avrupa standardı 50 miligram iken Bartın Çimento fabrikamızda bu oran 10 miligrama kadar düşmüştür. Fabrikamız gazı ve tozu daha fazla tutarak çevre duyarlılığından ödün vermemektedir” dedi.

SANAYİCİ VE ESNAFIMIZ KÜSTÜRÜLMEMELİ

SANKO Holdinge bağlı Bartın Çimento Fabrikası yöneticilerini yatırımlarından dolayı kutlayan BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, “Üreten, istihdam ve katma değer sağlayan, ihracat yapan, ekonomiyi canlandıran sanayicilerimizi, işadamı ve esnafımız her zaman başımızın tacıdır. Ancak karayolları tarafından ilimizde yapılan yol genişletme, duble yol ve yol kenarındaki kaldırım çalışmaları sanayicilerimizi ve esnafımızın mağduriyetine yol açtığını görmek işadamları olarak bizleri üzüyor. Bartın Çimento Bartın’ımızın köklü tesisidir. 150 milyon dolarlık yatırımla fabrikayı şaha kaldıran işadamı ve sanayicilerimizi bürokratik işlemlerle meşgul edip küstürmemeliyiz. Bartın’da çevreyolu ve karayolları kenarında bulunan fabrika ve işyeri sahipleri yol geçiş izni ve yapı yaklaşma mesafesi konularında mağduriyet yaşamaya başladı.1997 ve 1998 yıllarında çıkarılan ‘Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkındaki Yönetmelik’ gereği yol geçiş izni ve yapı yaklaşma mesafesi konularında sanayici ve işadamlarımız mağduriyet yaşamaktadır. ‘Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce onaylanmış ve yürürlükte olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında yer alan yapı yaklaşma mesafelerine ilişkin hükümler saklıdır’ maddesi gereğince 60 yıl önce kurulan Bartın Çimento Fabrikası tesisi bünyesindeki idari hizmet binası ve 36 yıllık Çimento Camisinin 25 metre çekme mesafesine uymuyor gerekçesiyle yıkılmasını talep etmek kazanılmış hakkı tanımamak anlamına gelir. Yıllar önce kurulan tesisler üzerinde ‘yol geçiş izni ve yapı yaklaşma mesafesi yönetmeliği’ uygulamaya konulacak olursa kazanılmış haklar bir yana şehirde tam bir karmaşa hakim olur, mağduriyetler artar. Sadece çimento fabrikamız değil ilimizde bir çok işadamı ve esnafımız da bu konuda mağduriyet yaşamaktadır. Çevreyollarının kenarlarında yapılan yüksek kaldırımlar ‘yol geçiş izni’ne bağlı olarak işadamı, esnaf ve halkımızın işyeri ve evlerine giriş ve çıkış yolunu da kapamıştır. Kaldırım çalışmaları esnasında yol kenarındaki garaja yol geçiş izni verilecek şekilde alçak kaldırım yapılırken işyerine geçiş yolunun kapatacak şekilde kaldırım yapılması da çelişkilidir. İşyerine ulaşabilmek için rampa ve dolgu vasıtasıyla kendilerine çözüm bulmaya çalışan esnafımıza trafik akışını tehlikeye sokmayacak şekilde çifte standarttan uzak bir şekilde düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Konuyla ilgili olarak Karayolları, Bartın Belediyesi, kamu ve kurum ve kuruluşları ve STK’lar olarak ortak bir noktada birleşilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bartın’ımızın mağdur olmaması için gerekli ortak adımların bir an önce atılması gerekmektedir” dedi.

H.Önder

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
aydın 12 yıl önce

bakiadlı kardeşim iyi demiş ama sormak isterim, eleştirdiğiniz sizin destek erdiğiniz siyasi irade olmasın

Avatar
erman 12 yıl önce

cami yıkmak, klise yapmak kimin işi

Avatar
Analizci 12 yıl önce

Büyük bir köy olan Bartın'da böyle şeyler olur. Bartın'ın çevre imar planları yapılırken gıkını çıkarmayan belediye başkanları, siyasiler, bürokrat ve stk lar uyumuş sürekli uyumuş. Belediyesi başka partiden, iktidarı başka partiden olursa karayolları ile belediye anlaşamaz aradaki halk tost olur gider. Bu tesislere imar ruhsatı veren belediye karayollarının 25 metre çekme mesafesi olduğunu bilmez mi ya da bu ruhsat işlemi nasıl oluyor... Bartın'ın standartların üzerinde bir il haline gelebilmesi için daha 5 yıl çile çekilir bu kentte. Kazılar devam eder, çarpıklıklar sürer durur...İl havasına yavaş yavaş bürünmeye başlayan Bartın belli standartları yakalama yolunda bu tür sıkıntı ve sancılar da çekecektir. Geçmişte büyük düşünülmemiş, ufuksuz bakılmış ileriye ya da hiç bakılmamış, gün kurtarılmış, çevre yolunun da güzergahı değişmeli, ve daha nice değişiklikler olmalı Bartın'da....