Saim Orhan Bartın'da

Saim Orhan, program çekimleri için yıllardır dolaştığı dünya ülkelerinden elde ettiği izlenimlerini Bartınlılarla paylaştı. Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD)’nin Halk Eğitim Merkezi Salonunda düzenlediği 'Dünya Turu ve İzlenimler’ konulu konferans programı ile vergi rekortmenleri ödül töreninde konuşan Saim Orhan, ilk olarak katılımcılara Ayna Programıyla ilgili Dünya ülkeleri videosunu izlettirdi. Sanayici, işadamı ve BAKİAD üyelerinin katıldığı programa Bartın Vali Yardımcısı Türker Öksüz, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal, Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr.Metin Tunay, Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, Bartın TSO Başkanı İsmail Toksöz, Meclis Başkanı Halil Çelen, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sabri Tutum, AK Parti İl Başkanı Yaşar Arslan, il genel meclis üyeleri, daire amirleri ile birlikte 300 kişi katıldı.  Derneklerinin mutlak bağımsızlığın ekonomik bağımsızlıkla mümkün olduğuna inancı doğrultusunda üyelerini sürekli daha çok üretim, daha çok istihdam, daha çok ihracat ve sürekli kalkınma odaklı bir politika izlediğini ifade eden BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, “Üretim, istihdam, ihracat ve katma değer sağlayarak kentimizin ve ülkemizin kalkınmasında önemli katkıları olan tüm üyelerimize, sanayicilerimize, işadamı ve esnafımıza huzurlarınızda  şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

DÜNYANIN HERYERİNDE OLAMAYAN TÜRKİYE, AYAKLARI ÜZERİNDE SAĞLAM DURAMAZ

130 ülkede çekim yaptığını kaydeden Ayna programının sunucusu Saim Orhan, "Öyle ülkelere gittim ki güzel ülkemizin adını bile duymamışlar. Türkiye'den geldim dediğimde 'Öyle bir ülke var mı? Nerede?' gibi sorularla karşılaştım. Tanıyanlar da yanlış biliyor. Ülkemizi az gelişmiş ülkelerden diye biliyor. En son çekim yaptığım Zambiya'da Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye gitmek istediği için Zambiya muhalefet partilerinin kendisine karşı çıktıklarını öğrendim. Sebebini öğrenince şoke oldum. Muhalefet partileri devlet başkanına 'İlle de bir ülkeyi ziyaret edeceksen Avrupa ülkelerine git. Türkiye gibi az gelişmiş bir ülkede ne işin var. ' demişler. " diye konuştu. Türkiye’nin dünya üzerindeki ağırlığının, gücü ve saygınlığının yeterice tanıtmak ve anlatmaktan geçtiğini dile getiren Saim Orhan, “BM’de Türkiye lehine kalkan parmakların sayısını çoğaltmak, uluslar arası arenada etkinliği arttırmak, sözü dinlenen bir ülke haline gelmek, Anadolu insanının azim ve gayretiyle açılan Türk Okulları sayesinde olacaktır. Dünyanın her yerinde olamayan bir Türkiye’nin ayakları üzerinde sağlam durması mümkün değildir sözünü kendisine rehber edinip her kıtaya dağılan 10 binlerce eğitim gönüllüsü şanlı bayrağımızı dünyanın dört bir yanında dalgalandırıyor. Geçmişte çok güzel şeyler başarmış ve adını tarihe altın harflerle yazdıran bu milletin torunları yine sahneye çıkarak arkasında Anadolu İnsanının olduğu bu okullar, bu eğitim gönüllüleri gittikleri ülkelerde fahri büyükelçilik yapıyorlar." dedi.  Bartınlı işadamı ve sanayicilere dünya ülkeleriyle ilgili izlenim ve hatıralarını anlatan Orhan, işadamı ve sanayicilerin yurt dışına açılmalarını önerdi.

NE FASA FİSOSU, NE DAGA DİGOSU KARDEŞİM, SENİN BAŞKA BİR İŞİN YOK MU?”

Orta Afrika ülkelerinden resmi dili Fransızca olan, 13 milyon nüfusu bulunan, başkenti Ouagadougou olan Burkina Faso ile ilgili yaşanmış ilginç bir diyalogu anlatan Saim Orhan şöyle konuştu:  Başkenti, Ouagadougou ancak Vagadigu şeklinde okunan Burkina Faso’ya 5-6 yıl önce Türk Okulu açılıyor. Ülkedeki ilk ve tek Türk, okul Müdürü Ahmet Ecirli. Türkiye’yi Ahmet Bey nezdinde tanıyan Burkina Faso’lu iş adamı, internet aracılığıyla Türkiye’deki bir seramik firmasından beğendiği malları satın almak için Ahmet Bey’den yardım ister. “Hay hay” der Ahmet Bey. Telefonu kaldırır, Türkiye’deki firmada karşısına çıkan kişiye meramını anlatmaya çalışır: “Adım Ahmet. Burkina Faso’nun başkenti Vagadigu’dan arıyorum. Buradan bir tanıdığım, firmanızdan alışveriş yapmak istiyor” Bizim firma yetkilisi şaşkındır. Kendisiyle dalga geçildiğini sanmıştır. Hayatında ne “Burkina Faso diye bir ülke, ne de Vagadigu diye bir başkent duymuştur.“Ne fasa fisosu, ne daga digosu kardeşim, senin başka bir işin yok mu?” Diye telefonu Ahmet Bey’in yüzüne kapatır. Ahmet Bey, birkaç defa daha bağlantı denemesi yaptıysa da, Burkina Faso diye bir ülke olduğunu, o ülkenin başkentinin Vagadigu olduğunu ve orada bir iş adamının, firmalarından beğendiği bir malı satın almak istediğini firma yetkilisine inandıramaz” Konuşmasının ardından izleyicilere ‘Daha güzel bir Türkiye ve Dünya’ konulu video sunumu yapan Saim Orhan’a Bartın Vali Yardımcısı Türker Öksüz ve BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt tarafından Bartın’a özgü tel kırma Türk Bayrağı hediye edildi.

VERGİ REKORTMENLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

Saim Orhan’ın dünyadan izlenimlerini anlatarak Bartınlılara ayna tutmasının  ardından BAKİAD tarafından vergi rekortmenleri ödüllendirildi. Kurumlar Vergisi Bartın Birincisi Çakrazlılar Nakliyat, İkinci Pelenkoğlu Nakliyat ve Üçüncü Birtom Görüntüleme Merkezi yetkililerine plaketleri verildi. 2010 yılı Bartın ihracat şampiyonu plaketini Mescier Demir Çelik Firması Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Mescier’e Ayna Programı Sunucusu Saim Orhan tarafından verildi. 150 milyon dolarlık ek yatırım ve kapasite artırımı yapan Sanko Holding Bartın Çimento Fabrikası Genel Müdürü Fevzi Bingöl’e de yatırımlarından dolayı şükran plaketi verildi.  Kurumlar ve gelirler vergisinde ilk 100’e giren BAKİAD üyesi 19 işadamının plaketle ödüllendirildiği gecede 22 yıldır Bartın’da eğitim faaliyetleriyle damgasını vuran Asım Eğitim Kurumları Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Zeyyin Sakareisoğlu’na da eğitim alanındaki yatımlarından dolayı şükran plaketini Mescier Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Mescier tarafından verildi. Programda konuşan Bartın Vali Yardımcısı Türker Öksüz ve işadamları Ayna Programını beğenerek izlediklerini dile getirerek Saim Orhan ve BAKİAD’a teşekkür ettiler. 

H.Önder

Anahtar Kelimeler:
BAKİADSaim Orhan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.