Tütün Ürünlerine Zam Yolda

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Dr.Ahmet DEMİR, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı:

“31 MAYIS DÜNYA SİGARASIZ GÜNÜ”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önderliğinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında tüm dünya ülkelerinde her yıl 31 Mayıs günü belirlenen tema kapsamında “Dünya Sigarasız Günü” olarak kutlanmaktadır.
Tütün kontrolünde temel amaç; tütün ürünleri tüketiminin başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklarla ispat edilmiş sebep-sonuç ilişkisi nedeniyle kullanım yaygınlığı dikkate alınarak, tüketimi azaltmak, özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tütün tüketimine başlamayı önlemek ve başkasının tükettiği sigara dumanından dolayı pasif etkilenimi ortadan kaldırmaktır.

DSÖ, “31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü” nün temasını 2014 yılı için “Tütün ürünlerinin vergilerinin artırılması” olarak belirlemiştir. Örgüt, üye ülkeleri vergi artırımına davet etmektedir. Araştırmalar göstermiştir ki, tütün ürünlerine uygulanan vergiler tütün ürünleri tüketimini azaltmakta, en önemlisi de gençlerin sigaraya başlamasını önemli oranda engellemektedir. Tütün ürünleri fiyatındaki %10’luk bir artış, tüketimi %8’e kadar azaltmakta olup, bu oranın insan sağlığı için etkisi tartışılmazdır. Küresel tütün salgınını önlemek üzere DSÖ öncülüğünde hazırlanan ve bugün itibarıyla 178 ülkenin taraf olduğu Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) kapsamında yapılan mücadelede önemli adımlar atan ülkemiz, tütün kontrolü alanında etkin düzenlemelere ve uygulamalara sahip en iyi ülkeden biri olma başarısını göstermiş bulunmaktadır.

Türkiye, DSÖ’nün 2013 Küresel Tütün Salgını Raporu’na göre tütün kontrolünde belirlenen tüm kriterleri sağlayan ilk ve tek ülke konumundadır. Ülkemizde tütünle mücadelede sürdürülen programın etkinliği ölçülmüştür. Bu Ölçümler DSÖ ve TÜİK işbirliğinde yapılmış olup bu çalışmalar sonucunda 2008 yılında %31,2 olan ülke genelindeki sigara kullanma oranının 2012 yılında %27,1’e düştüğü görülmüştür. Yani 4 yılda, 15 yaş üzeri nüfusta sigara kullananların sayısı yaklaşık 2,2 milyon azalmıştır. Lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde, çalışan ve müşterilerle ülke genelinde toplam 44.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; müşterilerin %22’si restoran, kafe gibi eğlence hizmeti veren işletmelere daha sık gittiğini, müşterilerin %73’ü kapalı alanlarda sigara içilmesini engelleyen yeni yasa konusunda bazı kişilerin yakınmaları olsa dahi, genel olarak kabul gördüğünü, işletme sahiplerinin %33,2’si, müşterilerin %25’i Kanun sonrasında içme sıklığını azalttığını, işletme sahiplerinin %2,3’ü, müşterilerin %3,5’i Kanun sonrasında sigarayı bıraktığını ifade etmektedirler.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan ve 10 Temmuz 2013 tarihinde Panama’da açıklanan “2013 Küresel Tütün Epidemisi Raporu”nda, Türkiye’nin MPOWER kriterlerinin tamamını karşılayan ilk ve tek ülke olduğu, tütün kontrol çalışmalarında tüm dünyaya örnek gösterildiği resmen ilan edilmesi gururunu halkımızla paylaşıyor, 4207 Sayılı Kanun hükümlerine aykırı olarak kapalı alanlarda tütün ürünleri tüketilmesi durumunda vatandaşlarımızın ALO 184 SABİM, ALO 155 Polis, ALO 156 Jandarmayı, Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü Dumansız Hava Sahası İrtibat Merkezi 0378 227 02 58 nolu telefonu yada Halk Sağlığı Müdürlüğünü direk arayarak yasanın uygulanmasına destek vermelerini bekliyoruz.

“31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü” münasebetiyle, İlimiz Bartın’ da tütün kontrolüne yönelik çalışmalarımıza destek veren kamu ve sivil tüm paydaş kurum ve kuruluşlarına, medya kuruluşlarına ve yüksek duyarlılığa sahip vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.