5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde kepenk kapatarak termik santral mücadelesine destek olan Amasra esnafı, akşam saatlerinde Bartın - Amasra halkının oluşturduğu Gömü Köyü’nden Amasra’ya uzanan insan zincirine katıldı.

TERMİK SANTRALE KARŞI İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURULDU

Bartın Platformu tarafından Amasra’nın Tarlaağazı Köyü'ne yapılacak termik santrale tepki amacıyla insan zinciri eylemi düzenlendi. Sefa Park'ta toplanan vatandaşlar Amasra Kalesi'nden el ele tutuşmaya başladı. Amasra Belediye Başkanı CHP'li Emin Timur'un da destek verdiği eyleme katılan bin kişi, Amasra-Bartın yolu arasında 1 kilometrelik mesafede el ele tutuşarak, uzun bir insan zinciri oluşturdu. Vatandaşlar, 'Termik santral istemiyoruz', 'Santrali yaptırmayacağız' sloganı attılar. Şirketin galeri açma çalışmalarında görev alan Çinliler ise eylemi meraklı gözlerle izleyerek, cep telefonlarına kaydettiler. Şiddetli yağmura rağmen oluşturulan insan zincirinde zaman zaman Bartın-Amasra yolunda aksamalar meydana geldi. Eylem nedeniyle Amasra yolu üzerinde çok sayıda jandarma ve polis görev aldı. Eyleme balıkçı tekneleri de denizden katılarak destek verdi. 2 saat süren eylemin ardından vatandaşlar dağıldı.

Etkinliğe ilişkin Bartın Platformu'nun basın açıklaması:

UNESCO DÜNYA MİRASI AMASRA’YI ANKARA’DA SATTIRMAYACAĞIZ…

Uzunca bir süredir Amasra ve Bartın üzerinde dönen kara bulutlarla mücadele etmekten yılmadık, usanmadık. Çeşitli oyunlarla, seçim arifelerinde dönen dolaplara ve bizzat devletin en üst kademesindekinden yereldeki bürokratına kadar süregelen usulsüzlüklere sessiz kalma sorumsuzluğuna karşı yılmadık, Amasra’ya sahip çıkma adına yılmayacağız…

Kendi yaşamı ve eş-dost-yakın akraba ve çocuklarının dahi geleceğini karartacak termik santral girişimlerine, başta yerel politikacı ve bürokratlar olmak üzere bugün sessiz kalanlar, elbet bu ihanetin hesabını vereceklerdir. Adına Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) denilen ve yasalar ve yönetmeliklerle güvence altına alınan konularda bile, devletin işleyişini sulandıran girişimlere ortak olanları tanıyoruz ve onlardan nasıl hesap soracağımızı da çok iyi biliyoruz. Daha önce beş kez iptal olmuş ÇED sürecini; Ankara’da dönen dolaplarla, kimi zaman başvuran şirketin, kimi zaman termik santralin adını değiştirerek, hep aynı yere farklı yermiş gibi işlem yaparak, para karşılığı hazırlatılmış bilimselliği kuşkulu raporlar hazırlatarak ve bürokratlar üzerinde kurulan baskılarla devlet kurumlarının görüşlerini değiştirterek olumlu sonuçlandırmaya çalışıyorlar. Fakat, boşuna uğraşıyorlar. Halkın tepkisine ve daha önceki iptallere rağmen, devletin planlarının karşı olduğu, hukuka aykırılık oluşturan bu termik santral girişimini bu usulsüz yöntemlerle sürdüremezsiniz. Hemşeriniz politikacıları, hukuku ve devletin kurallarını çiğnetmek için daha ne kadar kullanacaksınız?

Kömürün memleketi, kömürle hayatını kazanmış ama birçok da kayıp vermiş biz Bartın-Amasralılar, bölgemizde bu zenginliğin farkında olarak hiçbir zaman kömürün çıkarılmasına karşı durmadık. Turizmin bölgemizdeki önemini bilen ve ona yatırım yapanlar olarak da bölgemizin sahip olduğu doğal ve kültürel değerlerin farkındayız. Tüm dünyanın yakından izlediği ve yakın geçmişte sahip olduğu koruma vasıflarının yanında UNESCO tarafından Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınmış Amasra’mızı, salt kar amacı güttüğü için hemşerilik ilişkileri ile kamu düzenini bozan şirkete yedirmeyeceğiz. Tüm dünyanın yakından izlediği ve Foça, Çandarlı, Galata Kulesi ve Yoros Kalesi ile Sinop kalesinin de içinde bulunduğu dünya mirasımızın basit kar hırslarına kurban edilmesine izin vermeyeceğiz.

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Bugün doğa ve tarih hazinesi Amasra’nın karşı karşıya olduğu çevre faciasına kamuoyunun dikkatini çekmek için toplandık. İnsan zincirimizi UNESCO Dünya Mirası Amasra Kalesi’nden başlatıp, bu güzellikleri dünyaya rezil edecek termik santralleri yapmak istedikleri yere kadar uzattık. İşin garip tarafı Amasra’yı UNESCO Geçici Miras Listesi’nden kalıcı miras listesine sokmak için bizzat devlet tarafından çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmada önderliği Kültür ve Turizm Bakanlığı yapıyor. Bu ne biçim çelişkidir ki, aynı bakanlık termik santrallerle ilgili ÇED sürecinde verdiği bakanlık görüşünde; yörede tarih ve turizm adına önemli bir değer olmadığını belirtip, termik santral için olumlu görüş veriyor. O halde bakanlık bu görüşe sahipken halkın parasını Amasra’nın tarihi bir değer olduğunu kanıtlamak için neden harcıyor? Neden boş yere çaba harcıyor? Atalarınız size miras olarak Amasra Kalesi’ni bırakmıştı, siz torunlarınıza termik santralin yok ettiği doğa ve tarihten başka ne bırakacaksınız?

Amasra’nın termik santralle katline ortak olanların ya da sorumluluklarını yerine getirmeyip bu sürecisessizce izleyenlerin 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde vereceği göstermelik çevre mesajlarının, bu mesaj sahiplerini komik duruma düşüreceği çok açıktır. Onlara tek diyeceğimiz, göstermelik mesajlar yerine, öncelikle Bartın-Amasra halkına ve Amasra’ya karşı sorumluluğunuzu yerine getirip, termik santral ÇED sürecinin bir an önce olumsuz sonuçlanması için harekete geçin.

Bartın-Amasra halkı olarak yıllardır sürdürdüğümüz mücadelemizin bugün ne başlangıcında, ne de sonunda olmadığımızı herkes biliyor.Bunu politikacılar, kamu yöneticileri ve Hattat Holding sahiplerine bir daha iletmek istiyoruz. Ankara’da masa başında aldığınızı düşündüğünüz zafer, sizin için ancak bir Pirüs Zaferi olabilir. Bartın-Amasra Halkının tepkisini bundan sonra daha sık ve güçlü şekilde duyacaksınız. ÇED sürecindeki sahtekarlıkları ve bu sahtekarlığa ortak olanları bir bir deşifre edeceğiz. 3000 yıllık Amasra’yı, kimsenin Ankara’da satmasına izin vermeyeceğiz. Kampanyalarımızda topladığımız imzaları ve çağrımızı artık tüm ülkeye ve dünyaya yayılmış destekçilerimizle, bir yandan da hukuki mücadelemizle birlikte Bartın-Amasralılar olarak daha yüksek sesle kamuoyuna ileteceğiz.

Bugün Amasra esnafının termik santrale tepkisini göstermek için hayata geçirdiği %100 katılımlı kepenk kapatma eylemine şapka çıkarıyoruz. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz dostlar. Kaderimizi başkalarının eline bırakmadan yaşadığımız yere birlikte sahip çıkacağız. Bugün burada esnafımızın ortaya koyduğu tepkilerin ve Bartın-Amasra halkının oluşturduğu Gömü Köyü’nden Amasra’ya uzanan insan zincirinin gün geçtikçe güçleneceğini, Amasra’nın işgaline ve talanına izin vermeyeceğimizi, sadece paragöz işadamlarının, iş birlikçi politikacıların ve koltuk sevdalısı bürokratların değil, tüm dünyanın bilmesini istiyoruz.

Bu memleket satılık değil, Amasra’yı sattırmayacağız.

Ayhan ACAR (DHA)

Anahtar Kelimeler:
AmasraTermik Santral
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.