Kırveli'den Polis & Toplum Polisi İlşkisi kitabı

KIRVELİ ’’Polis & Toplum ilişkisi ayrılmaz bir bütündür. Polis, toplumuna hizmet için vardır. Toplumun huzuru ve güvenini sağlayan ana unsur kolluk kuvvetleridir. Polis, vatandaşının güvenliği ve huzuru için göz ardı edilemeyecek fedakârlıklar etmektedir. Polisimizin sosyal yaşantısını değişik şekilde inceleyebiliriz. Her gün farklı bir psikoloji içerisinde olan polisimiz evine girdiğinde, eşinin ve çocuklarının bir hoş geldin demesi ve boğazına sarılması günün yorgunluğunu almış demektir. Polisimizin aslında görevi dolayısıyla sosyal hayatı çok düzenli değildir. Örneğin bir komiser veya baş komiser evdeki çocuğunun eşinin hakkında bilmediklerini, görev arkadaşlarının kaç çocuğu, rahatsızlığını, hangi okulda okuduğunu vs. bilgilerini bilir.

Kendi ailesine yeterince zaman ayıramayan polisimiz, farklı dönemlerde çeşitli sıkıntılarla doğal olarak karşılaşmaktadır. Bu sıkıntılar genel olarak ailevi olduğundan bazen sıkıntılara çözümler bulup, bazense sıkıntılara çözüm bulamayabiliyor. Bizim toplumumuz galeyanı seven ve hemen galeyana gelen bir toplumdur. Toplum olarak polisimize, kolluk güçlerimize yeterince önemi vermiyoruz. Benim polisim gecesi gündüzü demeyecek, benim huzurum ve güvenim için kelle koltukta gezecek, ben ona ’’ RÜŞVET, KÜFÜR, BAĞIRIŞ, SAYGISIZLIK’’ edeceğim! Bu nasıl bir durumdur. Benim onurlu Türk Milletim evet ne yazık ki bugün benim milletim bu durumda. Polisine rüşvet teklif eder, polisine küfreder, polisine her türlü bağırır çağırır, polisini doğuya sürdürmekle tehdit eder, sonra da başına bir iş geldi mi veya canına bir kasıt oldu mu ’’155, ALO POLİS! ’’ diye bağırır. Oh! Ne güzel memleket be! Hayır kardeşim! Hayır abiciğim! Polisim, benim güvenliğim ve huzurum için kelle koltukta geziyorsa ben ona her türlü desteği bir vatandaşlık görevim olarak sağlamak zorundayım.

Biz Türk milleti olarak rahatlığı severiz ya şuan her şey nasıl olsa işliyor, polis biz böyle yapsak da yapmasak da görevini nasıl olsa yapıyor düşüncesini kafalarımızdan kaldırmalıyız. Bir diğer mevzuda polisimize karşı veya vatandaş kendi arasında ’’Polis maaşını benim verdiğim vergilerinden alıyor, görevini yapmak zorunda, senin maaşını ben veriyorum bana böyle muamele yapamazsın vs.….’’ gibi ne kadar basit ve anlamsız sözler kullanıyor benim ülkemin vatandaşı. Ya madem maaşını sen veriyorsun polisin verme, verme de sen koru vatandaşın canını, güvenliğini ve hayatını da göreyim bakayım ne kadar süre ve ne kadar zaman yapabileceksin bu onurlu mesleği? Bakalım kaç gece uykusuz kalabileceksin, kaç gün farklı psikolojilere dayanabileceksin? Ey benim şehitlerimin kanıyla sulanan vatan toprağımın yüce insanı ve insanları, polisimiz bizim her şeyimiz, polisimizin hakkını ödeyemeyiz. Polislik, bu ülkedeki en onurlu mesleklerin başında gelen mesleklerdendir. Bugün savaşla yakıp yıkılan ülkelerin can güvenliklerini, huzurlarını düşünelim, ne derece güvendeler acaba? Ben söyleyeyim her gün binlerce kişi ölüyor, her gün binlerce kişinin ırzına geçiliyor, her gün binlerce kişinin kolu bacakları kopuyor. Bu ülkelerin yerine birkaç dakikalığına kendi ülkemizi koyalım. Acaba aklımız ve yüreğimiz bizlere neler söyler? Ben söyleyeyim Türk insanı böyle durumları öleceğini bilmesine rağmen asla kabul etmez! Kabul edemez. Çünkü geninde böyle bir şeyi kabullenme durumu yoktur. İşte bu örnekleri düşünerekten ona göre polisimize karşı davranışlarımızı harekete geçirelim.

Toplumun, polisimize ihbarları ile bir çok suç önlenmiş ve bir çok suçlu kaçamadan yakalanmıştır. Bu da polis & vatandaş iletişiminin önemini ortaya koymaktadır. Duyarlı vatandaş ülkemizde ne yazık ki azdır. Aslında az değil, mesela suç teşkil eden bir olayı ‘’155 POLİS İMDAT’’ ihbar etmek isteyip etmek istememesinin nedenlerinden biri de acaba başım belaya girer mi? Gibi korkularının olmasından kaynaklanmaktadır. Oysa bu bir vatandaşlık görevidir. Başkasının o an yaşadıklarını bir gün bizlerde yaşayabiliriz.’’

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğrencisi olan Kırveli aynı zamanda Türkiye Futbol Federasyonu Herkes İçin Futbol Hakemi, Amasra İlçe Emniyet Müdürlüğü Dövüş Sanatları Antrenörü, Bartın İl Emniyet Müdürlüğü Dövüş Sanatları Antrenörü, Amasra Halk Eğitim Merkezi Bilgisayar Öğretmeni, Bartın Halk Eğitim Merkezi Muay Thai Antrenörü, Avrasya Jeet Kune Do Federasyonu Türkiye Üniversiteler Temsilcisi, Kıshındo Karate Martıal Arts Bartın İl Temsilcisi, Krav-Maga (Askeri Dövüş Stili) Bartın İl Temsilcisi, Internatıonal Zen Ka Karate Do Türkiye Üniversiteler Temsilcisi, Bartın Hankido Temsilcisi Ve Eğitmeni.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.