Fındık Üreticileri Bu Böceğe Dikkat !

Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik personelince yapılan kontrol sonucunda fındık bahçelerinde Fındık Kurdu tespiti yapıldı.

İlgili Foto Galeriye Git

Gıda tarım ve hayvancılık il müdürü Abdulsetter Bayram; "Fındıkta önemli verim düşüşüne dolayısıyla ekonomik kayıplara neden olan Fındık Kurduna karşı mücadele yapılması önem arz ediyor. Çiftçilerimizin buna dikkat etmesi ve zamanında mücadele etmesi bu kayıpların azaltılması açısından önemlidir." dedi.

Bayram; "Fındıkta ana zararlı olan "Fındık Kurdu", beslenme ve yumurta bırakmak yoluyla meyvelerde zarar vermektedir. Fındık kurdu erginleri kül renginde 6-7 mm boyunda ince uzun hortumlu bir böcektir. İlk erginler iklime bağlı olarak mart ayı içerisinde görülür. Ergin çıkışı mayıs başlarında fazlalaşır, çıkan erginler 16°C'den düşük sıcaklıklarda fazla aktif değildir.

Mayıs ayında ergin çıkışı tamamlanmış olur. Yumurtlayıncaya kadar uzun bir süre beslenirler. Ancak sıcaklık 20°C'ye erişinceye kadar böcekler uçamadığı için aynı ocak üzerinde beslenmek zorunda kalırlar. Mayıs sonu haziran başında yumurtlamaya başlar. Bir dişi ortalama 42 yumurta bırakır. Yumurta kuluçka süresi 8 gündür. Yumurtalarını meyve kabuğunun hemen altında hazırladığı bir yuvaya bırakır. Yumurta bırakılan meyvelerin kabuğu üzerinde 4-5 mm uzunlukta kahve renkli bir çizgi görülür. Yumurtadan çıkan larva iç fındık üzerinde bir ay kadar beslenip gelişir. Gelişen larva, kabuk üzerinde 1,5-2 mm çapında bir çıkış deliği açıp toprağa iner. Burada 1-3 yıl kaldıktan sonra ergin olarak çıkar. Aynı yıl toprağa geçen larvaların % 18'i bir yıl sonra, % 75'i ikinci yılda ve % 7'si de üçüncü yılda ergin olarak toprağı terk ederler.

Erginler öncelikle karanfillerde zarar yapar, daha sonraları fındığın meyve kabuğunu, hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki yumuşak etli kısımla beslenir. Normal iriliğe erişinceye kadar zarar gören meyvelerde kabuk içindeki etli kısım bozularak sarı bir renk alır. Sonradan bu renk kabuk üzerinde belirir. Meyve beslenemediği için kabukta çöküntüler oluşur.

Bu zarar şekline halk arasında "sarı karamuk" denir. Meyve normal iriliğe eriştikten sonra zarara uğrarsa meyve içi kararır. Bu zarar şekline de halk arasında "kara karamuk" denir. Bir ergin beslenme yoluyla yaklaşık 80 meyveye zarar verir. Meyve içerisinde beslenen larvalar meyve içini tamamen yedikten sonra bir delik açarak dışarı çıkar. Böylece fındıkta çok yüksek ekonomik zararlara neden olur." dedi.

Mücadele Zamanının Tespiti

Rastgele seçilen 10 Ocak'tan 2 veya daha fazla ergin böcek düştüğünde ilaçlama yapılmalı, aksi takdirde ilaçlama yapılmamalıdır.

Daha detaylı bilgi için İl/İlçe Müdürlüklerimize müracaat edilmelidir.

Anahtar Kelimeler:
Fındık Kurdu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.